ОБЩЕСТВО

Трайчо Трайков ощетил пенсионерите с над 20 млн. лева, твърди прокуратурата!

Трайчо Трайков ощетил пенсионерите с над 20 млн. лева, твърди прокуратурата!

%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2

На 28 декември миналата година бившият министър Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай и щетата, която е настъпила е в особено големи размери- 20 829 200 лева. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Агенция Фокус.

„Обвинението, което е повдигнала СГС е затова, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, министър на енергетиката, както и като принципал на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, от което е настъпила тази щета в размер на почти 21 млн. лева“, обясни тя. Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите постъпват в Държавната консолидационна компания, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в сребърния фонд. Говорителят на главния прокурор посочи, че по делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

Трайчо Трайков пръв съобщи в социалната мрежа „Фейсбук“, че на 28 декември е бил обвинен за умишлена безстопанственост. От 2009 до 2012 година Трайчо Трайков е министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета Борисов 1.
Самият Трайков вече заяви, че обвинението е безумно, а прокуратурата търси политически ефект, тъй като е бил предупреден два пъти, че ще бъде обвинен, още след като се кандидатира за президент от Реформаторския блок през лятото.

Днес стана ясно, че прокуратурата е в готовност да обяви за общодържавно издирване бившия финансов министър от правителството Борисов 1 Симеон Дянков. Той не може да бъде открит на адресите му в България, предаде БНР.

Дянков е издирван във връзка с разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания. Така според прокуратурата са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.
Прокуратурата обвинява Трайчо Трайков за нанесена щета в размер на 20 милиона лева.

Засега не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като според прокуратурата има писмени и устни данни, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са инструктирали представители на Агенцията.

 

19 минути

http://19min.bg/news/8/83895.html#83895

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024