epa05744627 US President Donald J. Trump (C), with CEO of Johnson & Johnson Alex Gorsky (R), delivers remarks during a meeting with business leaders in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 23 January 2017.President Trump was set for a day of meetings with Business leaders, Union leaders, Congressional leaders and meeting with Speaker of the House, Paul Ryan later this afternoon.  EPA/SHAWN THEW

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще нареди разследване за изборни измами след твърдения, че няколко милиона души са гласували незаконно на изборите, на които той беше избран.

Ще поискам голямо разследване на изборна измама, включващо онези, които са се регистрирали за гласуване в два щата, онези, които нелегални и дори онези, които са регистрирали за гласуване хора, които са мъртви (някои от дълго време). В зависимост от резултатите ние ще затегнем процедурите за гласуване„, написа Доналд Тръмп в Туитър, цитиран от Агенция „Франс прес“.

 Няма публични доказателства за твърденията за широкообхватното незаконно гласуване на изборите през ноември, като Белият дом все още не е подкрепил в никакво доказателство твърденията на президента.

Часове, след като Тръмп заяви пред конгресни лидери, че около 5 млн. души може да са гласували нелегално, говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че неговите уверения са базирани на проучвания, които е видял.

„Мисля, че президентът вярва въз основа на проучвания и информация, които има“, обясни Спайсър.

Ако това се докаже, ще бъде огромен политически скандал.

Шон Спайсър заяви, че президентът на републиканците все пак имал доверие в резултата на изборите.

Тръмп изгуби народния вот от кандидата на демократите Хилари Клинтън с около 2,9 млн. гласа. Той обаче спечели най-важната изборна колегия.

Президентът по-рано бе цитирал доклад от 2012 г., в който се заключва, че повече от 1,8 млн. починали са в изборните списъци.

Този доклад не представлява доказателство, че мъртви хора са гласували или че други са гласували от тяхно име.

Тръмп също цитира изследване на Университета „Old Dominion“, което посочва, че 14 % от тези, които не са американски граждани, са заявили, че са регистрирани за гласуване.

Проучването бе отхвърлено, тъй като е методологията била погрешна – извадката е под 1000 души и нямало връзка между регистрираните да гласуват и действително гласувалите.

Тръмп ще се подпише под изпълнителни заповеди за затягане на имиграцията и охраната по границата, включително ще нареди да започне строителството на стена по американско-мексиканската граница. Това разкриха двама източници от администрацията, цитирани от АП.

По-късно тази седмица се очаква държавният глава да ограничи потока от бежанци към САЩ. Предложените планове включват най-малко четиримесечно прекратяване приемането на бежанци, както и временна забрана за хора от държави с преобладаващо мюсюлманско население, според представител от обществена организация, която следи въпросите за бежанците. Източникът е бил запознат с детайлите от представител на правителството.

Според друг източник президентът се очаква да одобри първите действия в сряда по време на визита в Департамента за вътрешна сигурност, а останалите през следващите дни.

САЩ възнамеряват да забранят за най-малко 30 дни граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан и Йемен да влизат на територията на САЩ.

Има вероятност да има изключение за някои бежанци, които са религиозно преследвани, включително християни от мюсюлмански държави.

Новият държавен глава също ще даде начало на плановете за изграждане на стена по границата с Мексико. Това е едно от основните предизборни обещания на милиардера. Той обещава Мексико да плати за стената, но държавата многократно повтори, че няма да плаща за никаква стена.

Следващата седмица държавният глава на САЩ ще се срещне с мексиканския си колега в Белия дом.

Нюз БГ

https://news.bg/world/tramp-spira-imigratsiyata-ot-myusyulmanskiya-svyat-i-dava-nachalo-na-stenata-po-granitsata-s-meksiko.html