Важно

ИЗВЪНРЕДНО! Лавров: НАТО обсъжда разполагането на военен контингент в България! Русия ще неутрализира тази заплаха!

ИЗВЪНРЕДНО! Лавров: НАТО обсъжда разполагането на военен контингент в България! Русия ще неутрализира тази заплаха!

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Türkiye'nin indirdiði Suriye Havayollarý'na ait uçakta kargo içeriði ve belgeler açýsýndan uluslar arasý hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadýðýný söyledi. Bakan, Türkiye'den büyükelçilik görevlilerinin Rus vatandaþlarýna ulaþmasýna neden engel olunduðu ile ilgili açýklama beklediklerini yineledi.

НАТО обсъжда възможността за разгръщане на военни контингенти в България и Румъния, заяви вчера руският министър на външните работи Сергей Лавров. Интервюто на министъра за в. „Известия“ е цитирано от ТАСС и БТА.

„Действията, извършвани от алианса в близки до руските граници региони безусловно носят провокационен и дестабилизиращ характер“, каза Лавров, припомняйки разгръщане на допълнителни военни контингенти на НАТО в Полша и Прибалтика.

„При това – продължи руският дипломат – вече се водят дискусии за възможността за аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-точно в България и Румъния.“

Той изрази особено от „продължаващото строителство на американска противоракетна отбрана в Европа“.

„Действията на алианса в граничещите с Русия региони безусловно носят провокационен и дестабилизиращ характер“, констатира министърът. Той припомни разгръщането на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и Прибалтика и заяви, че „вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, в частност в България и Румъния„.В този контекст Лавров спомена и съществения ръст на мащабите и броя на натовските учения близо до руските граници.

„Особено безпокойство предизвиква продължаващото строителство на ПРО на САЩ в Европа, чиято реална антируска насоченост никога не е предизвиквала съмнение у нас“, подчерта първият дипломат на Кремъл.

В същото време Лавров подчерта, че Русия предприема мерки за гарантиране на надеждна защита на своите граници и неутрализиране на съществуващите заплахи.

„Русия е мирна страна. Но нашето миролюбие е базирано на способностите ни да гарантираме сигурността на родината във всяка една ситуация“, подчерта министърът, цитиран от ТАСС.

Букурещ: Базата в Девеселу не е насочена против Русия

Румъния постоянно е изтъквала, че системата за противоракетна отбрана в Девеселу не е насочена против Русия и отговаря на съответните правила от Устава на ООН.

Това посочи румънското външно министерство, след като руски дипломат заяви вчера, че Русия вижда Румъния като преден пост на НАТО и като заплаха.

„Позицията на Румъния и на нейното ръководство, което превърна страната в аванпост, е явна заплаха за нас“, заяви пред агенция Интерфакс Александър Боцан-Харченко, висш представител на руското външно министерство.

„Всички тези решения… са на първо място насочени срещу Русия“, добави той.

Опровергавайки руските твърдения, румънското външно министерство посочи, че те не улесняват „едно конструктивно отношение“ по въпроса.
Руски дневник, Dir.bg

 

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022