epa05376647 A handout picture provided by the Russian Defence Ministry press service shows Russian Defence Minister Army General Sergei Shoigu (L) at the Hmeymim airbase in Latakia province, Syria, 18 June 2016. Sergei Shoigu visited Syria to meet with Syrian President Bashar al-Assad and inspect organization of combat service of the Russian servicemen at the Hmeymim airbase.  EPA/VADIM SAVITSKY/RUSSIAN DEFENCE M MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Министерството на отбраната на Русия държи под контрол ситуацията в Черно море, където ще се проведат учения на НАТО. Това увери военният министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и Интерфакс.

НАТО засилва присъствието в Черно море, обяви Столтенберг до Радев

 НАТО засилва присъствието в Черно море, обяви Столтенберг до Радев. Според Радев необходимо е задълбочаване на диалога с Русия

Знаете, че в ученията в Черно море участва голяма група от кораби. Прието е решение от Генералния щаб и командването на Южния военен окръг за следене на групата в акваторията. В момента държим под контрол ситуацията в Черно море, изтъкна той.

Надяваме се, че ученията ще се проведат в максимално най-безопасната среда, каза той.

Днес започнаха военноморски учения на НАТО в Черно море. В маневрите участват България, Гърция, Румъния, Испания, САЩ, Турция и Украйна. Участват 16 кораба, една подводница, 10 самолета и 3 000 военнослужещи. Това са първите от 50 учения, запланувани от НАТО през 2017 година.

НАТО ще финализира пакет от мерки за засилване на военното присъствие в района на Черно море по време на среща на военните министри на страните членки на 15-16 февруари в Брюксел. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след среща с новия президент на България Румен Радев преди ден по време на посещението му в централата на НАТО.

НАТО ще финализира пакет от мерки за засилване на военното присъствие в Черноморския регион по суша, море и въздух на предстоящата среща на министрите на отбраната на алианса през февруари„, каза Столтенберг.

Той поясни, че НАТО и новата администрация на САЩ не са се насочили към нова студена война или конфронтация с Русия, а търсят диалог за намаляване на напрежението.

По думите му действията на военния съюз за засилване на присъствието в Източна Европа и Черноморския регион са с балансиращ характер и се явяват отговор на решителните действия на Русия.

https://news.bg/world/moskva-darzhim-pod-kontrol-situatsiyata-v-cherno-more-na-fona-na-ucheniyata-na-nato.html