Европа

Москва: Унгария може да се включи в „Северен поток“ и „Турски поток“!

Москва: Унгария може да се включи в „Северен поток“ и „Турски поток“!

epa05165921 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) during their meeting at Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 17 February 2016. Orban is on an official visit to Moscow.  EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

В близко време Унгария може да се включи към проектите на „Газпром“ „Северен поток“ и „Турски поток“, това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща.

Путин ще посети в четвъртък Унгария и тази визита демонстрира все по-различното отношение сред бившите комунистически страни към Москва, особено след новата ситуация, създадена от новата администрация на Доналд Тръмп, коментира „Асошиейтед прес“.
„Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството (между Русия и Унгария – бел. ред.) има в нефтогазовата област: доставките от Русия осигуряват над 75% от унгарското потребление на петрол и 60% на газ. Не е изключено в бъдеще унгарските ни партньори да успеят да се включат в разработваните от „Газпром“ нови маршрути за доставка на енергоносители като „Северен поток“ и „Турски поток“. Сега се обсъжда въпросът, че може даже да има разклонение на „Северен поток“ към Унгария“, уточнява Ушаков.
На срещата си утре в Будапеща с Орбан руският президент ще обсъди ситуацията в Украйна, както и тази в Близкия изток. По думите на представителя на Кремъл двамата политици също ще разговарят за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия. „В този контекст унгарците играят достатъчно положителна роля“, подчерта Ушаков.
Унгария вече увери Русия за възможностите за урегулиране на проблемите със строителството от Русия на нови блокове в АЕЦ „Пакш“. „Росатом“има проект за постояването на два нови блока в атомната централа. Стойността на проекта е 12 млрд. евро. 4 от петте проблема по реализирането на проекта били вече урегулирани. Остава петият – финансирането на проекта трябва да получи одобрение от Еврокомисията. „Пакш“ е построена още през 80-те години на миналия век и в момента осигурява около 40% от електроенергията в Унгария. Включването в процеса на още два блока почти ще удвои количеството произвеждана електроенергия и ще създаде 10 000 нови работни места, подчерта Ушаков. „Сега вече много зависи от позицията на Еврокомисията, която с помощта на „увъртания“ пречи на реализирането на този проект, който вече е съгласуван между унгарската и руската страна“, уточни Ушаков. Според плановете строителството на новите мощности трябва да започне през 2018 г. Русия и Унгария се договориха за строителството на новите блокове в АЕЦ „Пакш“ през януари 2014 г. Русия ще предостави на Будапеща държавен кредит от 10 млрд. евро. Общо инвестициите в двата блока няма да са повече от 12,5 млрд. евр.
В програмата на посещението на Путин в Унгария е включено подписването на пан за консултации между външните министерства на двете страни за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество за периода 2017-2022 г.
До момента Путин и Орбан са се срещали вече 6 пъти, като традиционно срещите си провеждат през февруари.

СЕГА

http://www.segabg.com/article.php?id=840614

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024