ОБЩЕСТВО

НОВА ТЕСЛА! GSM операторите обмислят поскъпване на вътрешните цени, за да компенсират загубите от падането на роуминга!

НОВА ТЕСЛА! GSM операторите обмислят поскъпване на вътрешните цени, за да компенсират загубите от падането на роуминга!

роуминг

След 15 юни надценките за роуминга в целия Европейски съюз ще бъдат премахнати. С тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори в България ще компенсират поевтиняването, като вдигнат цените на услугите си.

„10 години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). „Безспорно има съпротивление от страна на операторите”, подчерта той.

Европа дава тласък на онлайн пазара

Такса роуминг отпада през 2017 г.

По думите му при клиентите със срочни договори евентуално повишаване на цените може да стане едва след изтичането на съответния срок.

При тези с безсрочни договори има т. нар. отворен план, след изчерпването на който цената се изчислява, като се удвои тарифата и се раздели на тази на едро.

Така обективно желание на операторите ще бъде с намаляването на цените на едро, да се вдигнат тези на дребно за потребителите. „Няма да позволим това да се случи”, подчерта Божков.

Той добави, че и конкуренцията ще попречи за скок на цените. „Имаме 128% пенетрация, т.е. функционират 9,2 млн. сим карти. Всеки един оператор се бори за пазарен дял. В последните години имаме много разнообразни тарифни планове, по-качествени услуги и се намаляват цените. От 2007 г. насам те паднаха 6 пъти”.

Божков обясни, че също така има опасност и потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например клиент да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

„Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения”, заяви Божков и добави: „Надявам се, че нашите оператори няма да се изкушат, ще предоставят една качествена услуга и ще подходят по европейски”.

„Те могат да изискат компенсация. Т.е. в един момент, когато започнат да търпят загуби от предоставянето на роуминг, да се обърнат към националния регулатор и той да им позволи надценка, за да покрият загубите”, посочи Божков.

ОТ ФОРУМА:

Няма да има увеличение на цените, а изравняване с европейските

Със сигурност ще намерят начин да си вземат парите мобилните оператори.
Те си правят сметката за минимална сума, получена от потребител на месец. Няма значение дали това ще бъде наречено такса или заплащане за разговори или за нещо друго. Тях ги интересува какви сумарно приходи имат на месец, и няма да допуснат тези суми да намалеят.
Особено ако европейските мобилни оператори им искат по-високи суми за осъществяване на комуникацията с тях. Т.е. това ще значи да са на загуба, което няма да допуснат.
Типичен пример е мошеничеството – телефонен номер на цената на един градски разговор. Само дето ако се обадиш от мобилен телефон, нещо, което повече от 95% от хората биха направили, най-малкото защото вероятно нямат стационарен телефон – и хоп – начисляват се пари за плащане като за телефон с добавена стойност, като едновремешните секс телефони.

България е страната на неограничените възможности ….за КРАЖБИ и ДАЛАВЕРИ!

Така че каквито и правила да измислят европейците,те тук се извращават,“побългаряват“ и обезсмислят..

Тук играят САМО мутринските правила.

Невероятна „държава“ сме…

Много „БИЗНЕСбоклук“,много..

Ами роумингът не се е махнал. Операторите ще си слагат такси за смс-и и обаждания, и интернет. Т.е роуминг няма (уж), но си плащаш такси. Така ще е с нашите измислени мобилни оператори.

Vesti.bg

https://vesti.bg/bulgaria/shte-skochat-li-cenite-kogato-padne-roumingyt-6065245

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024