Русия

Русия отсече категорично: КРАЙ на световния ред, доминиран от Запада! Вървим към суверенни държави и баланс на интересите!

Русия отсече категорично: КРАЙ на световния ред, доминиран от Запада! Вървим към суверенни държави и баланс на интересите!

20151013.ejtungmsde
В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призова да бъде сложен край на световния ред, доминиран от Запада, и заяви, че Москва иска да развива „прагматични“ отношения с Вашингтон, предава Франс прес.

Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го „постзападен“, каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според Лавров, който се ползва с доверието на президента Владимир Путин, всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си.

„Надявам се, че светът ще избере демократичен международен ред, в който всяка държава е определяна от нейния суверенитет“, подчерта първият дипломат на Москва.

В Мюнхен Лавров увери, че Русия иска да има с Вашингтон отношения, които са „прагматични, с взаимно уважение и признаване на отговорността за глобалната стабилност“.

„Двете страни никога не са били в пряк конфликт“, допълни Сергей Лавров и призова за „общо пространство на добросъседски отношения от Ванкувър до Владивосток“.

„Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата (обща) отговорност за стабилността на света“, подчерта руският дипломат.

Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ, продължи Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп.

Майк Пенс заяви, че Вашингтон ще продължи да подкрепя НАТО.

„От името на президента Доналд Тръмп днес ви нося уверението, че САЩ силно подкрепят НАТО и ще бъдат непоколебими в ангажимента си към трансатлантическия съюз“, каза Пенс.

Той обаче повтори искането на новата американска администрация членките на НАТО да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

Американският вицепрезидент каза още, че Русия трябва да спазва ангажиментите си съгласно Минските споразумения и да помогне за деескалация на конфликта в Украйна.

Конференцията, която ще продължи до 19 февруари, събра в Мюнхен над 30 световни лидери, 47 външни министри и 30 министри на отбраната. Сред тях е американският вицепрезидент Майк Пенс и секретарят по вътрешна сигурност Джон Кели.

Тази година форумът се разглежда като първа възможност Вашингтон да заяви ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси. Сред тях е и подобряването на отношенията с Русия, въпреки продължаващата криза в Украйна.

Дир Бг, Блиц

http://www.blitz.bg/svyat/rusiya-otseche-kategorichno-kray-na-svetovniya-red-dominiran-ot-zapada_news489273.html

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024