epa05647610 Ukrainian ex-president Viktor Yanukovych speaks during a news conference after a video link with a Ukrainian district court in Kiev at a trial session, Rostov-on-Don, Russia 25 November 2016. Svyatoshinsky District Court of Kyiv holds a hearing in the case of the Maidan events, with question as a witness to Ukrainian ex-president Viktor Yanukovych in the case of five former Berkut riot police officers, who are accused of murdering the Maidan activists in February 2014. Viktor Yanukovych testifies from the Rostov regional court in Russia via video conference.  EPA/ALEXANDER BLOTNITSKY

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович призова президента на САЩ Доналд Тръмп да направи юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на събитията на Евромайдана, съобщава ТАСС. Освен това е предложил да се проведе референдум за статута на Донбас, ако Киев не изпълни минските споразумения, предаде lenta.ru в сряда (22 февруари). С такова изявление той се е обърнал към лидерите на Русия, САЩ, Германия и Франция, Полша, ПАСЕ, Съвета на Европа и Европарламента.

Моля ви да дадете обективна юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на украинската криза, се казва в писмо на Янукович до президента на САЩ.

Във връзка с три години от държавния преврат в Украйна, пояснява руската медия, Янукович даде интервю пред група руски и украински журналисти. Бившият държавен глава се обърна към лидерите на Германия, Франция, Полша, ръководителите на Съвета на Европа, ПАСЕ и Европейския парламент, а също така изпрати писма до президентите на Русия и САЩ.

По време на интервюто Виктор Янукович се върна към събитията на Евромайдана, разказвайки как е направил отстъпки и фактически е изпълнил всички искания на опозицията.

Според него тогава са били използвани „манипулации и технологии„, които са довели до „манипулиране на общественото мнение“ на „много високо професионално ниво“.

Сега знаем, че това е било щедро финансирано от различни международни фондации, каза той и поясни, че тези организации са били поддържани от западни страни и САЩ.

„Главната причина за трагичните събития – желанието на всяка цена да се окупира властта в Украйна„, убеден е Янукович.

Хората, които извършиха държавния преврат, приложиха всички методи, известни вече от предишни проекти – цветните революции и Арабската пролет. Но това беше украински проект, смята той.

По думите му САЩ продължават да поддържат украинските радикални елементи, извършили преврата.

Той смята, че указ на Александър Турчинов (изпълняващ длъжността президент на страната след свалянето на Янукович) за антитерористична операция в Донбас е „поставил началото на гражданската война„. Тогавашният посланик на САЩ в Украйна Джефри Пайет е подкрепил действията на властите срещу мирното население в Източна Украйна, допълва Янукович.

Според бившия лидер на Украйна необходимо е създаване на специална независима комисия на Съвета на Европа за разследване на престъпленията, извършени от ноември 2013 до февруари 2014 г. Предложението е поместено в обръщение до посочените горе лидери. Янукович също настоява за предприемане на действия за защита на основните човешки права в Украйна, възстановяване на демокрацията и върховенството на закона.

По думите му важно е да се отговори на въпросите: кой организира убийствата на Евромайдана; законни ли са били действията на опозицията и радикалите при завземането на властта в Украйна през февруари 2014 г.; кой започна кръвопролитната война в Източна Украйна и кой носи отговорност за убитите.

За период от три години властите в Украйна не успяха да проведат професионално и обективно разследване на събитията, подчерта той.

Нюз БГ, Руски дневник

https://news.bg/world/yanukovich-iska-preotsenka-na-evromaydana-ot-tramp.html