Политика

В. Вацев: Българското общество има нужда от подмяна на елита! ЕС навлезе в своята финална фаза!

В. Вацев: Българското общество има нужда от подмяна на елита! ЕС навлезе в своята финална фаза!

valentin-vazev-729
Различните части на Европа не могат да се развиват по еднакъв начин. От друга страна това е катастрофа на идеята за Съединени европейски щати
Франция и Германия, подкрепяни от Испания и Италия, застанаха зад идеята за утвърждаване на Европа на няколко скорости. Това би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други.
„От една страна утвърждаванато на решението е победа на здравия разум. Различните части на Европа не могат да се развиват по еднакъв начин. От друга страна това е катастрофа на идеята за Съединени европейски щати“, обясни в „България сутрин“  на Bulgaria ON AIRекспертът по политически анализ и геополитика доц. Валентин Вацев.
Гостът е категоричен, че в ЕС има високо развит център и слабо развита периферия. По думите му този център изсмуква ресурси, а периферията снабдява ЕС с това, което има.
„ЕС навлезе в своята финална фаза на развитие. Суровата реалност е високо развит северезопад, южен пояс, който се занимава с услуги и селско стопанство, и страни от българо-румънски тип, които са депо за евтина работна ръка“, каза още доц. Вацев.
Експертът е на мнение, че новите елити на ЕС изтласкват старите. Те са национално ориентирани и Brexit е бунт на националните елити, стана ясно още от думите му.  Доц. Вацев отбеляза, че България не е субект на това развитие, а потребител и страничен наблюдател.
Според него председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е типичен представител на отиващото си статукво.
„Българското общество има нужда от подмяна на елита“, посочи доц. Вацев и добави, че в БСП и ГЕРБ има сили, които искат да се състави нещо като коалиция след изборите.
„Има теория, че около президента Радев може да започне процес на пренареждане на контраелитите, които при възможност да послужат като начало на подмяна на елита в България“, поясни гостът в студиото. Доста контрапродуктивна теория, бихме допълнили.
http://www.faktor.bg

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024