Политика

Мъка! Външно не посмя да излезе дори с нота срещу Гьокче: Нарушение, неприемлива намеса…!

Мъка! Външно не посмя да излезе дори с нота срещу Гьокче: Нарушение, неприемлива намеса…!

външно20100227.joqufxonlz

Външно министерство излезе със суха информация за посещението на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче във ведомството. Както ви инфопмирахме по-рано, той бе привикан заради скандала, свързан с протурската партия ДОСТ и намесата на Анкара във вътрешните работи на страната. Ето какво гласи официалното съобщение:

Днес в Министерството на външните работи бе проведена среща на заместник-министъра на външните работи на България Бойко Мирчев с посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче.

 Срещата се състоя по покана на българската страна. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

 Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.

 Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи.

Заместник-министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Vanshno-kam-Gyokche–Namesata-na-Turtsiya-vav-vatreshnite-ni-raboti-e-napalno-nepriemliva-/122090/2/48

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024