СВЯТ

Грегор Гизи, лидер на Левите в ЕС: Нека Турция излиза от НАТО, за сигурността на Европа е нужна Русия!

Грегор Гизи, лидер на Левите в ЕС: Нека Турция излиза от НАТО, за сигурността на Европа е нужна Русия!

гизи90e7aafb53cf72137247d50e90d09f3d_article

Германия няма работа в Близкия Изток и не си струва да се тормози, ако Турция излезе от НАТО, това сподели лидерът на обединението на левите партии в ЕС Грегор Гизи за телевизия  Das Erste.

 

Според него, ЕС трябва да се спаси и не бива да се позволява на Анкара да го шантажира с бежанците.

 

Трябва да се откажем от военизираното мислене и да се изработи нова европейска структура на сигурност, а това трябва да се направи с участието на Русия — в противен случай няма да има никаква сигурност.

Господин Гизи, неотдавна казахте, че никога не сте бил така разтревожен от ситуацията в Европа, както сега. В същото време Лявата партия отдавна критикува ЕС, наричайки го завоалиран проект на елита. Може би вие също съдействахте за тази ерозия?

 

ГРЕГОР ГИЗИ: Дори и да искахме, то нямаше да успеем да направим това. Не в това е смисълът. Проблемът е в това, че в ЕС няма солидарност, социална справедливост, демокрация. Той наистина не е прозрачен…

 

  • Но вие сте притеснен за съдбата му.

 

ГРЕГОР ГИЗИ: А сега ЕС иска да стане и военен. Моята позиция е: ние все пак сме длъжни да го спасим. Да го спасим в името на младежта. За това има също икономически и политически причини. Нещо повече, до момента между членовете на ЕС никога не е имало войни. Всичко това са причини, за да го спасим.  За целта е нужно рестартиране, за да го формираме по друг начин. Понастоящем ЕС бива разрушаван. Това ме безпокои. Между другото, ако ви е удобно, именно затова и заех този пост в ЕС, за да внесем своя дял в неговото преобразяване и спасение.

 

  •  Вчера Холандия не даде разрешение за кацане и наложи забрана за публични прояви на турски политици. В Германия и Франция им позволиха да направят това. Какъв трябва да е общият курс на Европа по отношение на Турция?

 

ГРЕГОР ГИЗИ: Първо, Ердоган се опитва да превърне демократична Турци в страна с деспотизъм и диктатура. В тази ситуация не бива просто да гледаме и да не правим нищо. Второ, нормите на международното право позволяват да се забранят в собствената страна предизборни кампании на чуждестранни политици.

 

Не е нужно, разбира се, веднага да се слага забрана за влизане.

Достатъчно е да се пресекат предизборните прояви. Разбирам защо правителството на Холандия взе това решение. От друга страна, подобни мерки укрепват позициите на Ердоган в Турция. Там се случва точно това, което искахме да бъде избегнато. Освен това, най-накрая ние трябва да заемем единна позиция. Моля ви, не можем да позволяваме на Турция ден след ден да ни шантажира по въпроса за бежанците.

 

  • Искам да разбера каква ви е логиката. Вашият колега Сара Вагенкнехт каза, че немците трябва да изкарат военните на бундесвера от Инджирлик. Същото казва и ХСС. Това логично ли е?

 

 

ГРЕГОР ГИЗИ: Това е логично, защото, ако ние сме за подкрепа на кюрдите, не можем едновременно да водим борба срещу кюрдите. Във военно отношение ние няма какво да правим в Близкия Изток. Можем да играем напълно друга роля, да сме посредник и т.н. Не сме длъжни да предприемаме там действия от военен характер. Защо трябва да бъдем основният доставчик на оръжие за Саудитска Арабия? Моля ви…

 

  • Вие, както и Сара Вагенкнехт, казвате, че трябва да изведем немските военни. А какво можете да кажете по повод настоящото словесно развитие на конфликта? Анкара косвено заплашва да излезе от НАТО.

 

ГРЕГОР ГИЗИ: След края на студената война се създаде ново положение, което не бе взето под внимание. НАТО някога бе създадено на базата на противодействието на Варшавския договор, днес вероятно е изгубило своята функция. Вероятно наистина ни трябва нова структура на сигурност и сътрудничество в Европа, включително с Русия  — иначе няма да постигнем никаква сигурност. Затова аз, за разлика от другите, не виждам нищо катастрофално, ако турците излязат от НАТО. Но това, разбира се, ще покаже отчетливо, доколко са се изострили отношенията.

  • Вие считате, че няма да е катастрофа, ако Турция реши да излезе от НАТО?

ГРЕГОР ГИЗИ: Да, защото Турция вече въобще не ни е нужна. Ние вече не сме в студена война, ние сме в друга ситуация в Близкия Изток. А Турция….извинете, НАТО се опитва на международната арена да направи така, че навсякъде да има начин да се намеси. Но защо?

 

Считам, че мирният проект, който някога бе налице — ето това трябва да подкрепяме най-вече. Ние трябва да се избавим от това военизирано мислене. Навсякъде мислят във военен аспект: Израел мисли така, всички мислят така. Господи!

На нас ние нужен нов тласък, това мисля.

В ефир на 12 март 2017 г.

News Front

СВЯТ

More in СВЯТ

GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024