Европа

Двойните стандарти на ЕС лъснаха пак! EurActiv: До няколко месеца Юнкер дава зелена светлина на „Северен поток 2“!

Двойните стандарти на ЕС лъснаха пак! EurActiv: До няколко месеца Юнкер дава зелена светлина на „Северен поток 2“!

северен1489482746-erste-nord-stream-2-rohre-erreichen-mukran-02-large-rgb-dyihl1b-800x450
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята да подкрепи проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2”, съобщава EurActiv.
„В ЕС коментират, че председателят на ЕК Юнкер е решил, че напредък по „Северен поток 2” трябва да има. По всяка вероятност в близките месеци той ще даде „зелена светлина” на проекта”, уточнява изданието.
Посочва се още, че съответното решение може да бъде обнародвано след изборите в Германия, която подкрепя твърдо проекта.
В края на февруари шефът на австрийския концерн OMV Райнер Зееле заяви, че участниците в строителството на тръбата ще вземат решение за финансовия модел на проекта до края на 2017 година.
Проектът предвижда строителството на две газопроводни линии с обща мощност 55 млрд. куб.м. газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. За планиране, строителство и по-нататъшна експлоатация на газопровода бе създадена компанията Nord Stream 2 AG.

Перспективата за строителство на газопровода „Северен поток-2” предизвиква в Украйна опасения, че повече не може да получава пари за транзита на руски газ в Европа, писа неотдавна коментаторът на Forbes Кенет Рапоза. Доходът от транзита на газ, по оценка на самите власти, възлиза на около 10% от бюджета на Украйна. Изчезването на този източник ще бъде за украинската икономика нещо повече от проблем, се казва в публикацията.
Заплахата става все повече явна, тъй като „Газпром” продължава да настоява за строителството на „Северен поток-2” успоредно на „Северен поток”, независимо от възраженията на Полша. „Ако газопроводът бъде построен, на Русия повече няма да й е нужен нашия тръбопровод” – цитира публикацията шефа на украинския „Нафтогаз” Андрей Коболев.
Страните от Европа изглежда смекчиха позицията си по новия газопровод под натиска на своите петролни компании, твърди Рапоза. В частност компаниите Shell и BASF считат, че тръбопроводът е необходим за осигуряване на Северна Европа с руски газ. По такъв начин броят на тръбопроводите ще се удвои, което ще лиши Украйна от надежда да транзитира газ.
А ние?
Ние сме братя с украинците,най-тъпите и неслучайно най-прецаканите нации в Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024