Икономика

Докъде ни докараха: Плащаме на Световната банка да ни консултира как да „адаптираме“ родни сортове и породи към родни климатични условия!

Докъде ни докараха: Плащаме на Световната банка да ни консултира как да „адаптираме“ родни сортове и породи към родни климатични условия!

768x432

Щеше да е смешно, ако не звучи скандално и тъжно!

МОСВ се похвали, че заедно със Световната банка ще приспособява България към промените на климата. Това ще стане чрез писане на поредната стратегия, а на банката щяло да се плати за консултации от цели две оперативни програми.

В информациите на ведомството, както и в сайта му четем за начинанието с обяснение в познат чиновнически стил и клишета:

ЕТО ИНФОТО, А ПОСЛЕ И КОМЕНТАРЪТ НИ КЪМ НЕГО:

Министерството на околната среда и водите и Световната банка подготвят разработването на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата, съобщи служебният министър Ирина Костова. Банката ще предоставя консултантски услуги, а ще й се плаща по две оперативни програми – „Околна среда“ и „Добро управление“.
Промените в климата са неоспорим факт и влияят върху всички сектори на икономиката, затова страната трябва да се приспособи, заяви Костова. Националната стратегия за адаптация ще е със срок до 2030 г., основната й цел е да намали уязвимостта на страната. Ще бъде изготвен и План за действие с конкретни мерки на база обективни показатели като брутен вътрешен продукт, доход на глава от населението, секторна продукция и равнище на заетост. Световната банка ще съдейства на МОСВ за разработване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух.

Няма вече стратегически замисъл на наше министерство, в който да не цъфва Световната банка като цирей, изсмукващ последни сокове от организма България. Хайде някой да ми обясни какво точно ще консултира банката, когато става дума за приспособяване на български сортове и породи към български почви, в условията на атмосферни колебания над нашата страна и за български климат?

Това ми напомня как преди 20-ина години нашата държава плати на английски „експерти“, които са виждали грозде само в парник, да учат нашите лозари как да гледат лозите. Беше голям смях. Обаче не беше и не е смешно, че изпозакрихме стотици училища заради икономии, понеже така казали консултантите от Световната банка.

И като обезлюдихме страната, платихме за това на тях и тук-там на „някой некадърник наш“, уредил се за съавтор в доклада „на Световната банка“.
Нямаме ли си институти със знаменити научни школи, на които светът им сваля шапка; нямаме ли си в тях геолози, почвоведи, растениевъди, животновъди, климатолози, та каним чуждите да ни дават акъл?

Нашите държавата ги държи на финансов глад и все ги навиква да доказват, че са нужни, а на чуждите плаща да я свършат като кучето на нивата. Затова имаме купища безсмислени стратегии, които се отнасят до всичко друго, само не до България.
Хайде спрете абонамента си за Световната банка и не ръсете пари – наши и европейски, които пак са наши, на разни чуждоземни грантаджии. Да не ни учат как се сади пиперо, щото от техните уроци пипер не остана. Купуваме го вече от Турция.

ДУМА

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024