СВЯТ

ЕС иска от Киев обяснения за блокадата на Донбас, решението за нея било „изненадващо“!

ЕС иска от Киев обяснения за блокадата на Донбас, решението за нея било „изненадващо“!

донбас76-650x465
Решението на Киев да блокира Донбас е „изненадващо“ и противоречи на предишната политика на украинското правителство.
Това заяви днес ръководителят на представителството на ЕС в Украйна Юг Мингарели, цитиран от ТАСС и БТА.

В сряда украинският Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) реши временно да спре всички транспортни съобщения с териториите на Донбас, които не са под контрола на Киев.

Блокадата вече не е „доброволческа“

Инициативата за това решение бе на президента Петро Порошенко. На силовите ведомства бе наредено „незабавно да спрат придвижването на товари през линията на сблъсък“ (онази, която отделя сепаратистката ДНР).

По такъв начин официалните власти на страната легализираха блокадата, която от края на януари поддържаха групи от украинските „доброволчески батальони“.

„Цинично легализираха“, са думите, които употреби Борис Гризлов, руският представител на преговорите в Минск.

Представителят на ОССЕ Мартин Сайдик още вчера изрази „лично разочарование и безпокойство“ от променената ситуация, която „засилва напрежението между страните“.

„Това опасно развитие на събитията трябва да бъде спряно“, каза Сайдик.

ЕС чака информация, за да представи своя позиция

„Решението да се блокира Донбас противоречи на предишната политика на украинското правителство, споделяна от ЕС, но за да формулира окончателна позиция, ЕС очаква обяснения от Украйна“, подчерта днес Юг Мингарели .

Дипломатът съобщи, че след като Украйна предостави исканата информация – по неговите думи „обяснения от украинската власт по много въпроси“, ЕС „ще представи позицията си до няколко часа“.

„Комерсант“: Противоречивият Порошенко отстъпва пред радикалите

Блокадата на сепаратисткия Донбас „става все по-тотална“, защото украинският президентът Петро Порошенко е „принуден да прави отстъпки на радикалите“, блокирали от януари жп линии, по които Киев получава въглища от отцепническия регион, констатира „Комерсант“.

Вчера Порошенко разкритикува действията на радикално настроени граждански активисти и депутати, довели до инциденти през предходното денонощие.

„Гледах това позорно видео. Как биеха полицаи, как се опитваха да им изтръгнат оръжието, как унижаваха бойци от националната гвардия и полицията, разчитайки, че те няма как да посегнат на един неприкосновен избраник!“, цитира вестникът държавния глава.

Но опонентите на президента, които той се опита публично да осъди, фактически му натрапиха своя дневен ред – те карат държавния глава да действа все по-противоречиво, коментира „Комерсант“.

„Украйна реши да узакони пълната блокада на Донбас въпреки вредите за държавата“, обобщава в заглавие „Московский комсомолец“.

СНСО цели да върне на властта „монопола върху силата, иззет от доброволческите съединения“, участвали в блокадата, а междувременно „да свие патриотичния протест“, разсъждава във вестника украинският аналитик Вадим Карасьов.

„Лявата ръка не знае и не схваща какво прави дясната“, казва руският наблюдател Денис Денисов, споменавайки за „шизофрения в украинската власт“.

Блокадата според него е пряко нарушение на украинската конституция. „От друга страна, Киев на официално ниво се отказа от териториите на Донецка и Луганска народни републики и от населението им. Досега никоя държава, заявяваща права върху определени територии, не ги е блокирала със свои решения“, добавя експертът.

Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

661289aa1833fe01ef47e4ab6be31728

Нов фронт на войната: Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

май 10, 2024
343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024