Политика

И Ради като Дани: Русофили е понятие от миналото, политиката на БГ се определя от ЕС и НАТО, за санкциите срещу Русия решава ЕС!

И Ради като Дани: Русофили е понятие от миналото, политиката на БГ се определя от ЕС и НАТО, за санкциите срещу Русия решава ЕС!

РАДИb6d43a19fba55dc4ed3104308c066120_600x460

Темата за санкциите не е аспект от двустранните отношения между България и Русия. Това заяви в публикувано в понеделник (13 март) интервю за в-к „Стандарт“ българският външен министър Ради Найденов.

„Въпросът за санкциите не е въпрос на двустранни отношения България-Русия. България е част от ЕС и се придържа към общите решения, които се взимат в него. Санкции се налагат, когато възникнат силни проблемни въпроси, но паралелно с това е важно да се запази диалогът и да се върви към решения“, твърди Найденов в интервюто, цитирано от ТАСС.Според дипломата в икономически аспект щетите от санкциите към Русия не са най-големи за България. “ Страната ни разви икономическите си отношения през последните 10-15 г. приоритетно с държавите от ЕС“, отбеляза Найденов.

Според него за България Русия е страна-партньор, а не съюзник. „В днешния глобален свят има страни, с които сме съюзници, и страни, с които сме партньори. България е направила своя избор и ние сме част от интеграционни структури, т.е. политиката на държавата се определя в рамките на политиките, които се водят в ЕС и НАТО. С всички останали държави ние поддържаме партньорски отношения, което предполага да зачитаме техните интереси и те да зачитат нашите“, подчерта министърът.

И ОЩЕ:

-Безапелационно ли е членството на България в ЕС и НАТО, имате ли притеснения, че в близко бъдеще то може да бъде поставено под въпрос?
-Категорично не.

България ще бъде член на ЕС и НАТО. Социологическите проучвания отпреди членството ни и досега показват нагласите на българското общество, а политиците винаги се съобразяват с тях.

 

Независимо от нюансите в дебатите, които са обичайни, особено в предизборни кампании, аз смятам, че ние сме направили нашия цивилизационен избор.

 

България винаги е била част от Европа, а сега е и активен член на ЕС.

 

Разликите в начина на живот сега и преди 20 години и мястото на страната ни като уважаван партньор до голяма степен се дължи и на членството в ЕС.

 

Вариантите са два – България като страна-член на ЕС и НАТО и като самостоятелна, отделна държава.

 

Представете си отношенията на България, с нейните седем милиона жители и БВП, с големите световни сили и си я представете като говореща от името на ЕС с петстотин милиона граждани. Мисля, че това е достатъчен пример колко е важно и перспективно членството ни в Евросъюза и НАТО.

 

-Как бихте коментирали твърдението, че България е предимно русофилска нация и на когото това не харесва, трябва да си смени народа?

-Русофили и русофоби, германофили и германофоби — това са понятия, принадлежащи на миналото.

 

В днешния глобален свят има страни, с които сме съюзници, и страни, с които сме партньори. България е направила своя избор и ние сме част от интеграционни структури, т.е. политиката на държавата се определя в рамките на политиките, които се водят в ЕС и НАТО.

 

Падането на санкциите спрямо Русия не зависи само от България.

 

С всички останали държави ние поддържаме партньорски отношения, което предполага да зачитаме техните интереси и те да зачитат нашите.
Разбирам и уважавам симпатиите и антипатиите на отделните личности към една или друга страна. Това е нормално за едно демократично общество.

 

Имаме историческа близост не само с Русия, но и с много от държавите в Европа.

 

Вместо да се делим на „фили» и „фоби» обаче, нека да имаме своите осъзнати национални интереси, да ги защитаваме и да се стремим да ги съчетаваме с интересите на другите държави, така че да имаме добро сътрудничество с тях.
Руски дневник, СТАНДАРТ

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024