Политика

Патриотите поискали 7 министерства от Борисов, вариантът „широка коалиция“ с БСП удря на камък, въпреки разни мераци и натиск!

Патриотите поискали 7 министерства от Борисов, вариантът „широка коалиция“ с БСП удря на камък, въпреки разни мераци и натиск!

патреоти58263

Преговорите за сформиране на кабинет след предсрочните парламентарни избори започват в петък – 31 март, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се връща от Малта. По информация на bTV форматът ще е само двоен – ГЕРБ и Обединените патриоти, а премиерът еднозначно ще е Борисов.

 В петък се събира Изпълнителната комисия на ГЕРБ заедно с екипа, писал програмата. Патриотите са поискали немалко министерства – отбраната, икономиката, енергетиката, туризма, екология, култура и земеделие.

 ГЕРБ обаче не са склонни да отстъпят от някои от ресорите. Твърдо ще запазят спорните към момента енергетика и екология, няма да дадат и образованието, и здравеопазването. Имена още не са обсъждани.

 Отрича се опцията широка коалиция между двете първи партии на вота ГЕРБ и БСП. Заедно ГЕРБ и патриотите имат 122 депутати. Затова патриотите вече се виждат в ролята на балансьор и основен фактор. Към момента опозицията в 44-тия парламент със сигурност включва БСП и ДПС. Само за партия „Воля” мненията в ГЕРБ са противоречиви.

От БСП отказаха коментар с мотива, че позицията им с нищо не се е променила и коалиция с ГЕРБ за тях е невъзможна. Междувременно Реформаторският блок поиска разговора за обединението в дясното политическо пространство да започне веднага. Все още няма яснота за датата на свикване на новия парламент, най-вероятно ще се случи до две седмици. Срокът по конституция е едномесечен. За председател на Народното събрание се спряга името на Димитър Главчев от ГЕРБ.

Епицентър

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024