Политика

Патриотите поискали 7 министерства от Борисов, вариантът „широка коалиция“ с БСП удря на камък, въпреки разни мераци и натиск!

Патриотите поискали 7 министерства от Борисов, вариантът „широка коалиция“ с БСП удря на камък, въпреки разни мераци и натиск!

патреоти58263

Преговорите за сформиране на кабинет след предсрочните парламентарни избори започват в петък – 31 март, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се връща от Малта. По информация на bTV форматът ще е само двоен – ГЕРБ и Обединените патриоти, а премиерът еднозначно ще е Борисов.

 В петък се събира Изпълнителната комисия на ГЕРБ заедно с екипа, писал програмата. Патриотите са поискали немалко министерства – отбраната, икономиката, енергетиката, туризма, екология, култура и земеделие.

 ГЕРБ обаче не са склонни да отстъпят от някои от ресорите. Твърдо ще запазят спорните към момента енергетика и екология, няма да дадат и образованието, и здравеопазването. Имена още не са обсъждани.

 Отрича се опцията широка коалиция между двете първи партии на вота ГЕРБ и БСП. Заедно ГЕРБ и патриотите имат 122 депутати. Затова патриотите вече се виждат в ролята на балансьор и основен фактор. Към момента опозицията в 44-тия парламент със сигурност включва БСП и ДПС. Само за партия „Воля” мненията в ГЕРБ са противоречиви.

От БСП отказаха коментар с мотива, че позицията им с нищо не се е променила и коалиция с ГЕРБ за тях е невъзможна. Междувременно Реформаторският блок поиска разговора за обединението в дясното политическо пространство да започне веднага. Все още няма яснота за датата на свикване на новия парламент, най-вероятно ще се случи до две седмици. Срокът по конституция е едномесечен. За председател на Народното събрание се спряга името на Димитър Главчев от ГЕРБ.

Епицентър

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024