Политика

Радев отговори на предизвикателството на Ердоган: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация!

Радев отговори на предизвикателството на Ердоган: България не приема провокации. Не ни учете на демокрация!

rumen-radev-4

България не приема провокации, особено от държави, които не спазват върховенството на закона“. Така президентът Румен Радев коментира изказването на Реджеп Тайип Ердоган, че в България „се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот.“

Коментарът си той направи на прием в хотел Шератон по случай националния празник на Гърция. Българският президент даде за пример Гърция като приятелска страна, с която сме в добросъседски отношения

Искам да Ви уверя, че изборите в България ще протекат спокойно. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции. България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона. Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география“, каза още държавният глава по адрес на Ердоган.

Искам да уверя, че изборите у нас ще протекат спокойно – по законите на българската държава, а не по законите на друга държава“, допълни българският президент.

Припомняме, че на среща с български изселници Ердоган заяви: „Обръщам се към България. Обръщам се към нашите съседи и братя там (…) Сериозно сме обезпокоени от това, което чуваме и виждаме, че там е оказван натиск. От една страна говорите за демокрация, от друга – вие отказвате натиск върху турците. Това е неприемливо. От една страна вие говорите за правните достижения на ЕС, а от друга – вие правите противоположното. Не може така„, нападна ни провокативно Ердоган.

 

По-рано българската страна изрази недоволство от това, че Турция открито подкрепя партия на етническите турци, която ще участва за първи път на предстоящия вот.

Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатите ще станат ясни по честен и прозрачен начин“, каза Ердоган.

 

И получи отговорът на Радев.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Prezidentat-otgovori-na-Erdogan–Balgariya-ne-priema-provokatsii/123560/2/48

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024