САЩ

САЩ осъдиха „агресията на Русия“ в Украйна, дадоха ултиматум на съюзниците в НАТО: Вдигнете разходите за отбрана!

САЩ осъдиха „агресията на Русия“ в Украйна, дадоха ултиматум на съюзниците в НАТО: Вдигнете разходите за отбрана!

epa05880503 US Secretary of State Rex Tillerson speaks to the press prior to a meeting of NATO Foreign Ministers at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 31 March 2017. NATO Foreign Ministers gathered for a one day meeting of the North Atlantic Council (NAC).  EPA/VIRGINIA MAYO / POOL

Държавният секретар Рекс Тилърсън уведоми съюзниците от НАТО, че САЩ ще се придържат към досегашните споразумения и че алиансът има потенциал да се защити.
На първото си участие в министерска среща на НАТО той припомни, че Съединените щати имат непропорционално голям дял за колективната отбрана в сравнение с приноса на останалите 27 страни членки, предаде БТА, като цитира световните агенции.

Тилърсън прикани съюзниците да изпълнят поетия през 2014 г. ангажимент в срок от десет години да постигнат ниво на разходите си за отбрана, равняващо се на 2 на сто от техния брутен вътрешен продукт.

Освен САЩ в момента само четири страни членки – Великобритания, Гърция, Естония и Полша – покриват това изискване.

Рекс Тилърсън поиска всяка държава от пакта, която не е постигнала това ниво на военни разходи, да представи на срещата на върха на НАТО през май план за изпълняването на този поет ангажимент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„На лидерската среща (на алианса) през май нашата цел трябва да бъде да се споразумеем, така че до края на годината всички съюзници да са изпълнили обещаното или да са разработили планове, които ясно да артикулират как, на годишна база, ще напредват в изпълняването на ангажиментите, за да бъде изпълнено обещаното“, цитира АП думите на Тилърсън.

Пред външните министри от пакта той не каза какво ще стане, ако европейските съюзници и Канада не съумеят да постигнат целта от 2 на сто от БВП военни разходи. По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп заяви, че може да се стигне до това той да не брани онези съюзници, които не дават справедливия принос в колективната отбрана.

Днес обаче Тилърсън потвърди в Брюксел, че „заплахата за един от нас е заплаха за всички нас и ние ще отговорим съответно. Ние ще спазим споразуменията, които сме сключили, да защитим нашите съюзници„.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъди днес в Брюксел „агресията на Русия срещу Украйна“, предаде Франс прес.

„Искаме дискусия за позицията на НАТО тук, в Европа, и конкретно в Източна Европа в отговор на агресията на Русия в Украйна и на други места“, каза държавният секретар.

Това бе първото му изявление в НАТО, където пристигна днес за среща на 28-те министри на отбраната. При управлението на президента Барак Обама Вашингтон от 2014 г. осъждаше „анексията“ на Крим от Русия и подкрепата й за сепаратисткия бунт в Украйна. Но правителството на президента Доналд Тръмп засега не се придържа към тази твърда линия, а Рекс Тилърсън е близък с президента Владимир Путин от времето, когато беше шеф на петролната компания Ексън Мобил, отбеляза АФП.

Dir.bg

САЩ

More in САЩ

милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024