Европа

След Юнкер и Оланд поиска „ЕС на много скорости“, после се закани: Ще направя всичко, за да спра възхода на Льо Пен!

След Юнкер и Оланд поиска „ЕС на много скорости“, после се закани: Ще направя всичко, за да спра възхода на Льо Пен!

michel_hollande_mogherini_merkel
За Европа „с много скорости“ се обяви и френският президент Франсоа Оланд – десетина дни след председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Оланд изрази вижданията си за бъдещето на ЕС в навечерието тази вечер на среща с лидерите на Германия, Италия и Испания, отбелязва „Монд“.

Тя ще се състои довечера във Версай, край Париж, в дневния й ред ще бъде развитието на Евросъюза, след като Великобритания вече няма да членува в него. Подобни разговори на високо равнище, но в тесен кръг, имаше и миналата година – в Германия и Италия.

Този път домакин ще бъде френският президент и по случая той даде общо интервю за „Монд“ и за още пет авторитетни европейски всекидневника.

Крайната десница е в подем и заплашва строителството на ЕС

Първият въпрос, на който Оланд отговори, е за възможността Марин льо Пен, лидер на Националния фронт да спечели президентските избори във Франция тази пролет.

„Заплахата съществува – призна той. – Крайната десница никога не е била толкова в подем от над 30 години. Но Франция няма да отстъпи. Първо, защото тя е Франция, и защото съзнава, че гласуването на 23 април и 7 май ще определи не само бъдещето на нашата страна, но и самото бъдеще на европейското строителство.“

Оланд смята, че ако се случи кандидатката на Националния фронт да спечели, тя незабавно ще задвижи процес на излизане от еврозоната, и дори от Европейския съюз. По този повод той заявява:

„Това е целта на всички популисти, откъдето и да са: да напуснат Европа, да се затворят за света и да очертаят бъдеще, оградено с всевъзможни бариери и с граници, охранявани от стражеви кули. Моят върховен дълг е да направя всичко, за да не може Франция да бъде убедена от един такъв проект, нито да понесе една тъй тежка отговорност.“

Франсоа Оланд, чийто мандат изтича след около два месеца, признава, че ЕС е в криза , но подчертава:

„Това, което европейците искат, е ЕС да може да ги закриля повече. Европейският суверенитет да прави сигурни техните граници, да отблъсква терористичния риск и най-сетне да предпазва един начин на живот, една култура, една общност на духа.“

Европейска отбрана

Оланд после повтаря френската позиция за развитие на обща отбрана на съюза, съгласувано с НАТО. На този акцент наблюдателите обръщат най-голямо внимание – успоредно с признанието на вероятността льо Пен да влезе в Елисейския дворец след него.

Напускащата ЕС Великобритания също би могла да участва във формирането на европейска отбранителна система, казва президентът социалист. Той припомня, че Франция и Обединеното кралство имат здрави отношения в областта на отбраната, включително в силите за ядрено възпиране.

Същевременно Оланд подсказа, че и в „европейската отбрана“ може да има различни скорости:

„Не всички страни от ЕС са длъжни да участват в нея – някои нямат такива традиции – но вратата трябва да бъде отворена за всички. Така че аз предлагам сътрудничество за обединяване на страните, които желаят да вървят по-напред – и според мен Великобритания, дори намирайки се извън ЕС, трябва да участва в това“.

Тон за подновяване на старите спорове за „Европа с много скорости“ неотдавна даде председателят на Европейската комисия Юнкер.

„Скоростите“ никога не са били ясно дефинирани, но са достатъчно дразнещи, за да предизвикат недоволство – в по-далечното минало в страни като Португалия и Гърция, сега – в част от Централна и Източна Европа.

България вече ясно каза, че не одобрява този начин да се говори за бъдещето на Евросъюза след Брекзита.

Русия иска влияние в земите на бившия СССР

После френският президент отделя много място „руската опасност“. Той обвини Москва, че използва „всички средства за влияние върху общественото мнение (…) понякога със същите методи“ като бившия Съветски съюз, предадоха Франс прес и БТА.

„Какво се стреми да постигне Русия?“, пита Оланд и отговаря: „Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз“, например в Украйна.

„Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза“, по-специално в Сирия, „утвърждава се като сила“ и „пробва нашата съпротива“, добавя Оланд.

Френският лидер призовава също да бъдат „демаскирани“ „идеологическите операции“, за да „се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира“ и „защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия“.

Париж никога не е спирал диалога с Москва независимо от разногласията. Да разговаряш обаче, не означава да се съгласяваш, когато те поставят пред свършен факт, отбелязва Оланд, цитиран от ТАСС.

Dir.bg

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024