Политика

Случаят с Поптодорова е руска пропаганда против НАТО, тя не може да е крадла, познавам я добре!

Случаят с Поптодорова е руска пропаганда против НАТО, тя не може да е крадла, познавам я добре!

калфинphoto_verybig_724416
Бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин (АБВ) видя пропаганда срещу НАТО в това как руските медии са отразили новината за задържането на Елена Поптодорова в Полша
Бившата ни посланичка в САЩ бе задържана за кратко и глобена на летището във Варшава, защото изнесла от магазин крем, без да го плати. Тя заяви, че става дума за нелеп инцидент – неволно излязла с козметиката от магазина, след обаждане за болната си майка. От полската полиция обаче казаха, че „българската гражданка е била задържана за кражба, признала е вината си и след като е платила глоба, е била освободена“.

„Познавам г-жа Поптодорова отдавна. Бях шокиран и очаквах нейното обяснение, което показа за какво всъщност става въпрос. На всеки се е случвало да се разсее, да си вдигне телефона. Нали не си представяме г-жа Поптодорова да грабне един парфюм и да хукне през летището и полицаи да я гонят? Въобще не си помислям, че е човек, който е толкова закъсал, че да ходи да краде„, коментира днес Калфин пред Нова телевизия.

Той изрази учудване защо изобщо полската полиция е решила, че трябва да пусне новината към медиите.

„Това е недопустимо от страна на полицейските власти. Очевидно, че е станала някаква грешка – тя се е извинила, платила е глоба. Доколкото я познавам, съм сигурен, че това е била случката и това не е тема, с която трябва местните полицаи да се занимават„, каза още той.

Калфин подчерта, че не следи руските медии, но е прочел, че около 90 от тях са проявили огромен интерес към новината. Според него на практика те са написали че Поптодорова е „един от водещите дипломати, които ни вкараха в НАТО и ЕС“, а подтекстът бил „колко лоши хора са тези, които са го направили“:

„Сигурно наистина е жълт сюжет, но аз това го приемам като част от пропагандата, някои го наричат хибридна война, но според мен е обикновена пропагадна – колко лоши хора ходят – натовци, и крадат парфюми по летищата!“, добави бившият дипломат.

Държавната руска агенция РИА Новости изтъкна, че Поптодорова е заела активна позиция за присъединяването на България към ЕС.

Ивайло Калфин изрази разочарование и от българските медии.

„Там пише, че е арестувана на летището, знаете какво е арест – да ти сложат белезници – а такова нещо няма. Наистина не трябва един човек, който цялата си кариера е дал да представлява – и то добре да представлява България, да среща подобно отношение. Един човек, който цял живот е градил авторитет, може да го загуби само за 3 минути„, заяви още той.

Самата Елена Поптодорова коментира още, че не би рискувала репутацията заради козметика, която може да си позволи.

Dir.bg

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024