Политика

Тотален обрат! ЕНП с ултиматум към Борисов – никакви коалиции с патриотите! В Малта нарекли Каракачанов „Българския Льо Пен“!

Тотален обрат! ЕНП с ултиматум към Борисов – никакви коалиции с патриотите! В Малта нарекли Каракачанов „Българския Льо Пен“!

съдебенбаце1487581167-boyko-zhurnalisti

Коалиция на ГЕРБ с Обединени патриоти няма да има, настъпва пълен обрат в коалиционните сметки!

В Малта лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) са поставили категоричен ултиматум към Бойко Борисов – никакви коалиции с патриотите! Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов дори бил наречен „Българския Льо Пен“ и делегацията от София не успяла да разубеди европейските си партньори, твърди сайтът Епицентър.бг, позовавайки се на сигурни свои източници. Допълнително масло в огъня налели и кадрите с Валери Симеонов на границата, на които той блъска възрастна жена.

 

На българските политици често им убягва общоевропейския контекст, коментират запознати. Възходът на националистите в Европа сериозно тревожи ЕНП. В края на април е първият тур на президентските избори във Франция, където Марин льо Пен е основният съперник на френската десница от ЕНП. А Каракачанов е бил гост на форуми на Льо Пен във Франция. В Германия, където пък през септември предстоят парламентарни избори, претендентът на ГСДП за канцлер Мартин Шулц атакува крайнодясната Алтернатива за Германия по-остро от партията на Ангела Меркел, основният си конкурент.

 

Сутринта тримата лидери на ОП – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров пристигнаха на разговори с Борисов и екипа му в централата на ГЕРБ. След по-малко от час излязоха оттам с посърнали лица и отговаряха твърде общо на въпросите на чакащите ги журналисти.

 

„Разговорите ще продължат следващата седмица, каза Каракачанов и поясни, че не били обсъждали управленската програма.  „Политиката е изкуство на възможното. Ако има реална възможност да се свърши нещо, то трябва да се направи. Ние трябва да направим компромис, ако решим, че трябва да се довършат нашите приоритети“, посочи още по-витиевато Сидеров. Нито един от двамата не пожелаха да говорят за вариант тройна коалиция: ГЕРБ – Обединени патриоти“ – „Воля“.

Словоохотливият в други случаи Валери Симеонов и автор на идеята за голяма коалиция с БСП, пък остана безмълвен.

След срещата тримата си тръгнаха поотделно.

Така ГЕРБ е изправен пред тежка дилема за съставяне на кабинет. Затова Борисов бил особено гневен на изявленията на бившия си финансов министър Симеон Дянков сутринта пред БТВ, че ЕНП е дала зелена светлина за коалиция ГЕРБ – Патриоти.

 

При категоричния отказ на Корнелия Нинова за голяма коалиция, при ултиматума на ЕНП да не се влиза в партньорство с националистите, на Борисов не му остави нищо друго освен да прави кабинет на малцинството. И да търси парламентарна подкрепа за всяко свое решение на базата на известните вече „тематични коалиции“. Това е много изнервящо за който и да е управленец, защото предполага непрекъснато компромиси. ЕНП обаче били готови да си затворят очите пред каквато и да е парламентарна подкрепа, важното е Борисов да състави кабинет.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Totalen-obrat–ENP-s-ultimatum-kam-Borisov–nikakvi-koalitsii-s-patriotite-/124238/2/48

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024