Политика

„Уолстрийт джърнъл“ удари рамо на ГЕРБ: Русия изготвила „секретна програма“ за победа на социалистите в България!

„Уолстрийт джърнъл“ удари рамо на ГЕРБ: Русия изготвила „секретна програма“ за победа на социалистите в България!

москва1465967952-gettyimages-474777991Американското издание „Уолстрийт Джърнъл“ (The Wall Street Journal) в четвъртък (23 март) съобщи, че е налице секретен документ, изготвен в Русия, който предлага на БСП стратегическа програма за победа на президентските избори в България през 2016 г., съобщава РИА „Новости“. Изданието цитира представители на българското правителство и бивши български управници. В същото време властите отричат наличието на данни за руска намеса на изборите.

Според изданието документът от 30 страници е предаден на ръководството на българските социалисти от бившия сътрудник на Службата за външно разузнаване (СВР) и глава на дружеството „Двуглав орел“ Леонид Решетников. С досието разполагала българската комисия за държавна сигурност, която го разпространила сред няколко членове на правителството.Съобщава се, че документът препоръчва на лидера на БСП да организира ежедневни социологически проучвания, които да преувеличават подкрепата на социалистите сред населението, както и да публикува положителни материали за кандидатите на партията в проруски медии.

Документът също предлага съвети как да се излъска имиджът на кандидата с истории в приятелски на Москва медии. Историите са тясно координирани – първо публикувани в блогове, а после в масовите медии, за да окажат максимален ефект и в крайна сметка да се превърнат в изборни точки за обсъждане, от които партията да се облагодетелства.

Също се препоръчва БСП да поддържа прекратяване на руските санкции, критикуване на НАТО и дискутиране на вота във Великобритания за излизане от ЕС.

Изданието обаче пояснява, че не е възможно да установи до каква степен такива предложения са приложени и дали са помогнали на Радев да спечели вота.

Самият Решетников съобщи, че през август се е срещал в София с лидера на социалистите Корнелия Нинова, но опроверга да й е предавал каквито и да било документи. „Кой го измисли това. Който и да е, целта му е да разруши и охлади отношенията между България и Русия“, казва Решетников, цитиран от „Уолстрийт Джърнъл“.

В сряда българският външен министър Ради Найденов заяви, че ведомството му не разполага с никакви данни Русия да се меси във вътрешните работи на България, включително и в избирателния процес.

По-рано Росен Плевнелиев, който бе президент на страната ни от 2012 до 2016 г., каза, че има доказателства за подобна намеса и призова наследника си Румен Радев да внимава в отношенията с Москва.

Русия непрекъснато е обект на обвинения, че се опитва да се меси в хода на изборите в западните страни, без за това да се привеждат никакви доказателства. Москва отхвърля тези твърдения и ги определя като голословни.

ОТ ФОРУМИТЕ:

Що за глупости. Защо Кремъл ще инструктира БСП, след като БСП получава инструкциите си директно от ЦРУ. Крадецът вика „Дръжте крадеца!“

Само ЕС ли ще ни съветва,нека има и други съвети. Точно американците нямат право да говорят за съвети относно избори. Те бяха изпратили емисари в изборния щаб на Елцин за да помагат в гласуването и….пак го преизбраха, но той пък съсипа Русия. Целта на емисарите бе постигната.

„Документът е свързан с руснаците и той включва препоръки като разпространение на фалшиви новини и преувеличаване на данните от социологически проучвания.“ Поредните американски глупости на тема „руска намеса“. Да не говорим, че който го е измислил, проявява крещящо непознаване на българската действителност. Защо трябва да се преувеличават данните на социологическите проучвания, като те бяха изцяло в полза на кандидата, който не бе поддържан от БСП? Пак се пробутва нагла американска пропаганда.

Руски дневник

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024