Коментари

Х(К)ристо Явашев: Реших, че няма да се върна в „тъпата България!“

Х(К)ристо Явашев: Реших, че няма да се върна в „тъпата България!“

0000335180-article2 (1)

Христо Явашев е на 21, когато решава, че никога повече не иска да се върне в България. В интервю за „Цайт“ световноизвестният творец разказва за бягството си, за най-тежкия момент в живота си и за своята идентичност. Преразказът е на един от рупорите на либералната пропаганда  „Дойче веле“.

Христо Явашев е на 21 години, когато му се удава възможност да избяга от България – съзира шанса си по време на престой в Прага, където гостува на свои роднини.

„Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България. Казах си: Прага е много по-близо до Запада и затова трябва да направя всичко възможно, за да остана тук. По онова време не бях единственият: стотици хиляди бягаха на запад след събитията в Унгария през 1956 година“, разказва творецът в интервю за германското списание „Цайт“.

Така Кристо остава в Прага – само с временно разрешение за престой и без никакви пари. Издържа се, рисувайки портрети.

Един ден случайно се запознава с група лекари, които му разказват, че също се готвят за бягство. Кристо се сближава с тях и всички заедно решават да подкупят един митничар, който успява да ги скрие в пломбиран вагон на товарен влак. През цялото време бегълците се страхуват, че митничарят може да ги издаде.

Във вагона не смеят да отронят и дума, защото отвън чуват ясно разговорите на граничарите и лая на техните кучета. Чак когато преминават границата с Австрия, бегълците започват да тропат по вратите на вагона. Във Виена Кристо търси помощ при стар приятел на баща си. И я получава.

„Знам какво е да си бежанец“

Тази история, разказана от самия Кристо в интервюто за „Цайт“, звучи свръхактуално и днес, когато хиляди хора рискуват живота си в търсене на сигурност и по-добър живот.

„Знам какво е да си бежанец – самият аз съм бягал през поля и гори“, казва Кристо и споделя, че майка му също е бежанка – бяга от Солун малко преди избухването на Първата световна война. А дядо му, македонски революционер, е екзекутиран от турците по време на Балканските войни през 1912-1913 година.

По-нататък Кристо разказва, че дълго време не владее никакви други езици, освен български и руски. „Просто нямах време да изучавам чужди езици – трябваше да мия чинии и да работя по автомивки, за да се издържам“, спомня си творецът, който днес се радва на световна известност.

В интервюто за „Цайт“ Кристо се самоопределя като решителен човек, който преследва целите си докрай – без никакви компромиси и отстъпки. „Не обичам половинчатите неща. Такъв бях като млад, такъв си и останах“.

На въпрос кое събитие е оставило най-траен отпечатък в живота му Кристо отговаря така: „Смъртта на моята съпруга Жан-Клод си остава най-тежкият момент в живота ми. Тя беше за мен човекът, който няма как да бъде заменен“, споделя Кристо.

„Нещото, което никой не може да ми отнеме“

Кристо продължава да твори и след смъртта на Жан-Клод, с която разработва повечето си творчески проекти. Последната му арт-инсталация – „Плаващите кейове“ – привлече миналата година над 1 милион посетители.

Но други негови проекти, като например „Над реката“ в американския щат Колорадо, така и не бяха осъществени.

„Работих цели 20 години над този проект, инвестирах 15 милиона долара лични средства – и въпреки това реших да се откажа. Просто в един момент загубих интерес. Ето това аз наричам свобода – да вземеш определено решение, без да си длъжен да се оправдаваш или да даваш обяснения“, казва Кристо.

В края на интервюто за „Цайт“ творецът разказва, че е живял в много страни по света, като цели 16 години е бил без гражданство: „През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството – идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме“.

/Дойче веле/

ОТ ФОРУМА:

След като си замине от този свят Кристо със нищо няма да бъде запомнен като творец, ако може да се нарече такъв.Има няколко незначителни картини и опаковки на сгради и съоръжения.Така че не му прави чест да обижда страната в която се е родил и най вече хората в България.Безродник е точната дума за него, а английския му език е отвратителен.

Кристо, Хрстооо , признай си, ще ти олекне! Жена ти, те вкара в големия бизнес, не лъжи! Жена ти е истинската българомразка, направи и тебе такъв! Парите за душата си размени ти, за пари се продаде…знаем! Много достойни хора не бяха съгласни с режима, но останаха тук в България, и направиха достойни и стойностни произведения,въпреки него! Сега си говори с еврейката, от онзи свят, и нека пак България да ти е ***… Тъпия си ти!

http://www.dnes.bg/art/2017/03/17/kristo-reshih-che-niama-da-se-vyrna-v-typata-bylgariia.335180

Коментари

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024