Европа

Потрес! Откриха масов гроб на 800 бебета в католическо сиропиталище в Ирландия! (ВИДЕО)

Потрес! Откриха масов гроб на 800 бебета в католическо сиропиталище в Ирландия! (ВИДЕО)

 

 

Масов гроб, съдържащ останките на близо 800 малки деца е бил открит днес в бивше католическо сиропиталище в ирландския град Туам, графство Голуей, съобщи източник от правителствена комисия, която вече разследва на мястото. Новината взриви медиите във Великобритания и Ирландия.

Разкопките в бившия дом „Бон секур“ на сестрите монахини, са открили подземна структура, разделена на 20 камери. В тях са намери „значително количество човешки останки“. След изследване се установило, че това са трупове на бебета от 35 седмици до три годишна възраст, разказват от „Гардиън“. Децата са били погребани основно през 1950 година, когато домът е бил един от многото, предлагали подслон на сираци, неомъжени момичета и техните деца. Домът е закрит през 1961 година.

Сестрите от „Бон Секур“ са приемали охотно бременни млади момичета да родят при тях. В онези години ако дъщерята на една фамилия е забременявала без брак, тя била автоматично отлъчвана от обществото и пращана в подобен дом. Просто близките й се страхувала от публичен линч и критика на католическата църква.

След като „черните овце“ раждали, разделяли буквално насила майката от бебето и не давали на родилката никаква информация за отрочето й. Предполага се, че бебетата са били предлагани на богати семейства, които веднага са могли да ги осиновят. Стряскащите данни потвърждават схващането в Ирландия, че в подобни домове повечето бебета си умирали основна от недохранване и са били погребвани в изоставени гробища.

Правителството на страната направи комисия още през 2014 година, която да разследва странната детска смъртност в подобни домове. А заслуга за това има историкът от Туъм Катрин Корлес. Тя намери данни за починали в дома 800 хлапета. Само дето официални смъртни акта има само за две от тях. Жената разказа пред „Гардиън“ как през 1970-а година момчета, играещи футбол на поле в района са забелязали купчина детски тела, разположени в няколко от подземните камери на сиропиталището.

Правителственият комисар за децата в Ирландия Катрин Запоне обясни пред медиите, че семейството на всички деца от масовия гроб ще бъдат компенсирани с подходящи погребения и официални документи за смъртта на хлапетата.

Български журналъ

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024