German Finance Minister Wolfgang Schaeuble chats with Federico Sturzenegger during the family picture during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Baden-Baden, Germany, March 17, 2017.  REUTERS/Kai Pfaffenbach

Финансовите министри на най-големите икономики в света не успяха да постигнат споразумение в подкрепа на свободната търговия и борбата с климатичните промени.

Вижте първата реч на Доналд Тръмп пред Конгреса в снимки

Това показва заключителното изявление от срещата на министрите от Г-20 в германския град Баден Баден.

Нито САЩ, нито ЕС биха спечелили от трансатлантическа търговска война, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това в САЩ е само началото

Как Европа може да защити позицията си в икономиката

САЩ са на прага на фалита

Причината е, че Стивън Мнучин, финансовият министър на американския президент Доналд Тръмп отказа да подкрепи двете най-важни точки обсъждани на срещата.

Мнучин посочи, че не изключва предоговаряне на многостранните споразумения на Световната търговска организация, които не удовлетворяват Тръмп.

„Смятаме, че някои договорености в СТО не се прилагат и ние ще работим агресивно за тяхното прилагане в интерес на американските работници”, заяви финансовият министър на САЩ на пресконференция, допълвайки, че „тези споразумения са стари и се нуждаят от предоговаряне”.

Така Г-20 прави крачка назад спрямо предишни обещания да засилва свободната търговия и да подкрепя мерките срещу глобалното затопляне.

Срещата в Баден Баден беше най-големият сблъсък досега между новата американска администрация и останалата международна общност.

Американският президент Доналд Тръмп смята глобалното затопляне за измислица и настоява за налагане на мита и ограничения върху вносните стоки от някои страни като Китай.

„Съжалявам, че днес не можахме да обсъдим по удовлетворителен начин двата абсолютни приоритета в света, по които Франция иска Г-20 да продължи да действа твърдо и съгласувано”, коментира френският министър на финансите Мишел Сапен.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че световният икономически растеж се стабилизира, но предупреди, че грешните политики могат да спрат развитието.

А германският финансов министър Волфганг Шойбле посочи, че „страховете от дефлация са си отишли” и „икономическите оценки са по-позитивни”. Той обаче подчерта затрудненията в намирането на общ език с администрацията на Доналд Тръмп, която носи отговорност за водещата икономика в света.