Важно

Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система! ДЕКЛАРАЦИЯ

Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система! ДЕКЛАРАЦИЯ

геноцидpensioneri-protest

Декларация
на
“Съюз на пенсионерите 2004“

Като подкрепя решението на новите управляващи за повишаване на минималните пенсии в Република България, Съюз на пенсионерите 2004 – най-голямата пенсионерска организация в страната, декларира: Вдигане на минималната пенсия, без равно на него процентно повишение на всички пенсии, е престъпление против пенсионната система.

Съюз на пенсионерите 2004 смята, че принципът на солидарността в пенсионната система трябва да се спазва и при промяната в размера на пенсиите. Ако само минималната пенсия се повиши, това ще е несправедливо към хората, които са се осигурявали, защото  техните пенсии ще станат равни на тези, които не са плащали осигуровките си.

Непропорционално на заслугите повишаване на пенсиите е опасна социална политика, създаваща социално напрежение в редиците на българските пенсионери.

Вдигането на минималната пенсия, без да се индексират останалите пенсии, е несправедлив популистки ход и той не може да бъде подкрепен от нашия съюз.

Ние настояваме новото правителство да ревизира това решение на преговарящите екипи на ГЕРБ и Патриотичния фронт и индексира всички пенсии.

Ако третото правителството на Бойко Борисов пренебрегне справедливото ни искане, ние ще предприемем протестни действия още в първите дни на неговото управление.

Валентина Николова
И.д.председател на Съюз на пенсионерите 2004
12 април 2017 г.

ЦЕЛЕНАСОЧЕН ГЕНОЦИД!:

Опитват се да взривят пенсионната система! Нарушиха справедливостта и доверието в пенсионния модел

Въпреки безумните обещания, замразяват всички пенсии, освен минималната. Пенсионната система става жертва на политическите боричкания. 40% от пенсионерите ще бъдат с минималния размер, без значение кой какъв принос има към осигурителната система, какъв стаж е имал и какви вноски е правил. Това ще доведе до отлив на осигуровки. Увеличаването на минималната пенсия на 200 лева ще взриви цялата пенсионна система, защото нарушава чувството за справедливост и доверието в пенсионната система. Този, който е с 201 лева, ще си остане 201 лева. Изложен на риск от разрушаване е пенсионният ни модел. Всеки човек иска да знае, колко пари ще получава, как да работи и как да се осигурява, а не няколко „случай ника“ да му решават живота. Хората не могат да очакват, че ще имат предвидимост за размера пенсията си.

ГЕРБ и Патриотите, за да спасят безпринципната си властова коалиция се договориха за увеличение единствено на минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. на 200 лв. Всички останали пенсии ще пият една студена вода, те се индексират от 1 юли с едва 2.4%. Патриотите са клекнали на тези нива за пенсиите и забравят, че минималната пенсия има осигурителен елемент. Всички други пенсии са заработени. От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст от 161 лв. сега да стане 180 лв., а от 1 октомври да се увеличи с още 20 лв. на 200 лв. Ръст от над 21% само за най-малко работилите.

Останалите пенсионери са ощетени. Нарушава се доверието в пенсионната система и онези, които трябва да внасят и да плащат за своите вноски, губят стимул, от тази показна несправедливост. Който най-малко е внасял и работил, само той получава облаги.

Ще се заличи справедливостта в системата, защото при 200 лв. минимална пенсия ще се окаже, че 39% от пенсионерите са на минимума. Сега около 565 хил. българи получават минимална пенсия, а с увеличението й те ще стигнат около 800 хил. души.

За вдигане на всички пенсии, дефицитът в НОИ ще достигне около 6 милиарда лева, което икономиката може да издържи, ако се ликвидират служебните коли и други властови облаги при ликвидиране субсидиите на партиите и намаляване до разумни средноевропейски норми невъобразимият държавен и общински административен апарат, ако агенцията за следприватизационен контрол си свърши работата, спрат ДДС измамите и корупцията и контрабандата се вкара в поносими граници. Подобни идеи умират в зародиш или остават в предизборните щедри обещания.

Допълнителните приходи в НОИ от около 200 – 250 млн. лева, както са изчислени от министерството, сега ще бъдат стопени от увеличението на минималните пенсии. Или ще трябва да се вдигат вноските, или ще трябва да се реже. Но те не искат да режат клона, на който седят.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД 

БУЛТАЙМС

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022