Европа

В ЕС се побъркаха – да продължат или не санкциите срещу Русия! Вижте кой е твърдо ЗА, кой е разколебан и къде сме ние!

В ЕС се побъркаха – да продължат или не санкциите срещу Русия! Вижте кой е твърдо ЗА, кой е разколебан и къде сме ние!

санкции

На предстоящата среща на лидерите на ЕС през юни ще бъде обсъдено продължаването на икономическите санкции срещу Русия, които изтичат на 31 юли. Това съобщи агенция Reuters по повод наближаващото мероприятие, предаде ТАСС.

По данни на агенцията идеята за продължаване на санкциите срещу Русия напълно подкрепят Швеция, балтийските страни и Полша, а България, Италия, Гърция, Кипър, Унгария и Испания не са сигурни, че това е правилен ход.

„Ние не харесваме санкциите“, каза източник от Брюксел, като цитира представител на една от страните. „За нас те водят до големи загуби в бизнеса. Но сме длъжни да се съобразим с болшинството“, добави дипломатът.

За решението да се удължат санкциите се изисква одобрение от всички 28 страни от ЕС. „За начало ние ще продължим санкциите, наложени след обединението на Крим с Русия. Действието на икономическите санкции ще бъде удължено след срещата на лидерите на ЕС през юни. На него могат да му повлияят две неща: президентските избори във Франция и Тръмп“, цитират от агенцията.

Френският кандидат на „Националния фронт“ Марин Льо Пен, която достигна до втори тур на президентските избори, многократно се обяви против налагането на санкции срещу Русия.

В същото време друг източник на Reuters каза, че въпреки несигурността, която възникна след избора на Тръмп за президент на САЩ, след неговото встъпване в длъжност позицията на Вашингтон не противоречи на тази на Европейския съюз. Въпреки това, според друг източник на агенцията, САЩ подчертано избягва дискусии около санкциите срещу Русия, а ЕС не изключва подобрение в отношенията между Москва и Вашингтон.

„За продължаването на санкциите в този момент няма никакво съмнение, но кой знае какво ще се случи в бъдеще, ако нямаме подкрепата на САЩ“, каза дипломатът, цитиран от агенцията.

НЕКА ПРИПОМНИМ НОВИНА ОТ ВЧЕРА:

Загубите на западните страни от санкциите срещу Русия по приблизителни оценки са $100 млрд за три години, което е два пъти повече от загубите на Русия. Това заяви специалният докладчик на ООН поправата на човека Идрис Джазаири, цитиран от ТАСС.

„От гледна точка на загубата на приходи страните – инициатори на санкциите, губят по около $3,2 млрд. на месец. Ако умножим това по въпросните три години, то крайната сума става $100 млрд. Общите загуби на Русия се оценяват на около $52-55 млрд, което е 1% от нейния брутен вътрешен продукт“, обяви експертът.

Джазаири подчерта, че „мерките за адаптиране на руската икономика към кризисната ситуация са се оказали ефективни. Те позволиха да бъде осигурен свободен курс на рублата, към средата на 2016 г. да бъде съкратена инфлацията, а също така икономиката да бъде коригирана в посока на диверсификация“, подчерта Идрис Джазаири.
През 2014 година Брюксел наложи санкции срещу Москва във връзка с обединението на Крим с Русия, като многократно удължи срока на действието им. Бяха спрени преговорите за безвизов режим и около новите договорености за сътрудничество, беше въведена забрана за влизане на руски длъжности лица в ЕС и за замразяване на активите им. Бяха въведени също ограничения от търговски, финансов и военен характер. 151 души и 37 юридически лица попаднаха в „черния списък“. Секторните санкции се прилагат в 20 финансови, нефтодобивни и отбранителни структури на Русия.

От своя страна Руската федерация също отвърна на наложените мерки.

Източник: Руски дневник

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024