Европа

Диктатура в действие: ЕК може да наложи санкции на Унгария, защото защитава интереса и суверенитета си, вместо да се подчинява!

Диктатура в действие: ЕК може да наложи санкции на Унгария, защото защитава интереса и суверенитета си, вместо да се подчинява!

 

орбан-2

 

Европейската комисия обсъжда днес поведението на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде БНР. Той привлече вниманието заради кампания срещу Евросъюза и приетия спорен закон за висшето образование, с който бе нанесен удар по университет на Сорос, но и с твърдата си позиция за неприемане на мигранти и защита на националния суверенитет на страната пред директивите и общите правила на ЕС.

Политическата дискусия в Еврокомисията е свързана с поредица от действия на управляващата партия в Унгария, обясни говорителят на Комисията Маргаритис Схинас:

„Има проблеми със законодателството срещу неправителствени организации, с така наречената анкета, изпратена до домакинствата, под заглавие „Да спрем Брюксел със закона за висшето образование“.

Срещу спорния образователен закон имаше масови протести, защото би довел до принудителното закриване на Централноевропейския университет в Будапеща, според неговото ръководство. Въпросният университет е основан и финансиран от скандалния милиардер Джордж Сорос.

Очакванията след заседанието на колегиума са само за политическо предупреждение към Орбан на този етап. ЕК има ограничени правомощия да санкционира правителството на Унгария. За целта е нужно да намери правни основания за наказателна процедура, ако образователният закон срещу ЦЕУ нарушава европейските правила.

Другата възможност е ЕК да преследва управлението на Обран, съгласно чл.7 от Лисабонския договор, заради погазване на демократичните стандарти на правовата държава. Той изисква от Брюксел да докаже, че в Унгария има системни заплахи за върховенството на закона.

Наказанието е отнемането правото на глас при решаването на еврозаконодателството в Съвета. За да има санкция обаче, останалите лидери на ЕС трябва да се съгласят единодушно. Досега подобен случай в историята не е имало.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Evropeyskata-komisiya-obsazhda-Orban-zaradi-zakona–nasochen-sreshtu-universiteta-na-Soros-/125047/7/0

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024