ОБЩЕСТВО

Здравейте, Обединени патриоти: Парното и топлата вода поскъпват средно с 22.14% от днес!

Здравейте, Обединени патриоти: Парното и топлата вода поскъпват средно с 22.14% от днес!

849900

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) окончателно одобри новите цени на топлинната енергия. От днес парното и топлата вода поскъпват средно с 22.14%. Причина за това е резкият скок на природния газ, чиято цена бе повишена с почти 30% от април. С около 1% поскъпва и токът. Решението на регулатора бе взето на фона на поредните протести, а от Федерацията на потребителите заявиха, че ще обжалват повишението пред Административния съд.

Увеличението на газа, топлата вода, парното и електрическата енергия идват на фона на поскъпването на водата в София. От първи април столичани плащат по 2.15 лв. за кубик с ДДС вместо 1.82, както бе дотогава.

След решението на КЕВР от вчера парното в София поскъпва с 22.75%. Най-голямо ще бъде увеличението в Плевен, където цената ще се вдигне с близо 40%, но според шефа на регулатора Иван Иванов повишението е резултат от „грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснало в предишното изчисление“. Дори и след това повишение те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска, отколкото на потребителите в София, обясни той пред Нова тв.

Най-малко ще бъде повишението във Велико Търново, където ще плащат със 17.91% отгоре. И вчера шефът на регулатора Иван Иванов не слезе при протестиращите, макар да бе призоваван от тях на няколко пъти. В отговор те блокираха движението по столичния булевард „Ал. Дондуков“ и призоваха за отмяна на цените. Дори и да се стигне до оспорването им в съда обаче това не отменя изпълнението на самото решение т.е. поскъпване ще има дори и то да се обжалва. Вместо да слезе при протестиращите, Иван Иванов използва тези дни телевизионния ефир и обясни, че вероятно през есента цените на парното ще бъдат редуцирани.

„Сегашното увеличение балансира разходите на държавния газов доставчик и в същото време става в края на отоплителния сезон, когато топлофицираните потребители през лятото ще плащат много по-малко – само за топла вода“, заяви той пред Нова тв. Иванов прогнозира, че „наесен, когато ще тръгнат по-високите сметки за парно, цената на газа ще поевтинее“. Основание за това били тенденциите на международните пазари на петрола. До повишение на цените на газа се стигна, след като общественият доставчик „Булгаргаз“ поиска шоково увеличение, вместо да опита да събере от длъжници вземанията си от над 122 милиона лева.

През седмицата пък партиите влязоха в задочен спор има или няма резерви за туширане на поскъпването. От ГЕРБ видяха капан в новите цени. От БСП обявиха, че те се вдигат без основание. На същото мнение е и бившата им съпартийка – омбудсманът Мая Манолова, според която новите тарифи не са икономически обосновани и ще повлекат след себе си и цените на стоки и услуги от първа необходимост.

СЕГА, Pan.bg

https://www.pan.bg/view_article-49-381484-Zdravejte-Obedineni-patriotiParnoto-i-toplata-voda-poskypvat-sredno-s-22.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024