Политика

Иванов изнесе скандални факти: След като ГЕРБ спечелиха изборите ни извикаха и забраниха да разследваме кметове и обществени поръчки!

Иванов изнесе скандални факти: След като ГЕРБ спечелиха изборите ни извикаха и забраниха да разследваме кметове и обществени поръчки!

иванов-трифонов1492599910-sistemen-bufer-29

Когато ГЕРБ спечелиха изборите през 2015 г., Дарина Сарелска (ръководител на „Новини и актуални предавания“ в нова тв) ни извика на оперативка и ни заяви, че повече няма да се занимаваме и да снимаме кметове и обществени поръчки. Аз много пъти се карах и се разправях със Сарелска по този въпрос. Това обясни на пресконференция напусналият Нова тв разследващ журналист Васил Иванов.

Поводът за напускането му дошъл преди 10-15 дни, когато му спрели пореден репортаж за корупция в съда – свързано с обществени поръчки.

Васил Иванов пусна запис на разговор с колегата си Марин Николов, с когото говорят за спрените материали. Говорят си за забраната да разследват кметове и обществени поръчки и двамата обсъждат, че това е нелогично.

Журналистът пусна и запис с координатора на предаването Антон Съев, в който двамата си говорят за забраната да се правят материали за кметове и обществени поръчки.

Преди забраната снимах за кмета на Неделино. Получих информация, че този кмет ще прави обществена поръчка за 1,5 млн., но всичко ще мине само по документи, тоест, няма да има реално свършена работа, обясни Васил Иванов.

Предварително бях пратил мой човек да маркира старата дограма и после се оказа, че си е същата, обясни журналистът. Сега този кмет е подсъдим, оказа се, че по него са работили и от ДАНС. След като излъчихме материала, прокуратурата реши, че и нашите материали са полезни за делото, разказа Иванов.

Той разказа как по този случай са били извикани заедно със Силва Зурлева на разговор в ДАНС и прокуратурата и там прокурорка им разказала, че имат къртица в екипа – Дарина Сарелска. Тя докладвала всичко на въпросния кмет.

Иванов пусна и запис, на който говори със Силва Зурлева, в който тя потвърждава фактите по случая.

Точно в 14:00 ч започна пресконференцията на Слави Трифонов и разследващия журналист Васил Иванов, който вчера обяви, че напуска Нова тв заради цензура. Той трябваше да бъде гост в снощното издание на „Шоуто на Слави“ по бТВ.

Епизодът на шоуто бе заснет, но от бТВ го спряха и излъчиха стар епизод от шоуто.

Позицията на управата на телевизията е, че има „несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание. bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“, написаха от медията.

По-рано вчера журналистът Васил Иванов обяви, че напуска Нова телевизия. Иванов обяви решението си с пост във Фейсбук, като уточни, че напуска заради „системна цензура“, налагана от директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска.

От Нова тв пък обявиха, че са горди с работата на всичките си журналисти и пожелаха на Васил Иванов успех.

 

http://epicenter.bg/article/Vasil-Ivanov–Zabraniha-ni-da-razsledvame-kmetove-i-obshtestveni-porachki-/125505/2/0

More in Политика

geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024