СВЯТ

ИЗВЪНРЕДНО! Посланикът на Северна Корея в ООН хвърли света в ужас: Ядрената война може да започне във всеки един момент!

ИЗВЪНРЕДНО! Посланикът на Северна Корея в ООН хвърли света в ужас: Ядрената война може да започне във всеки един момент!

1492447530-fre
Посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин Рьон заяви, че САЩ са създали опасна ситуация в региона, представляваща сериозна заплаха за мира на Корейския полуостров. По думите му, „САЩ са създали опасна ситуация, при която ядрената война може да започне във всеки един момент”, пише „Руская весна“.
„Това е сериозна заплаха за мира и стабилността (на Корейския полуостров)”, каза посланикът на Пхенян на брифинг в ООН в понеделник. Миналата неделя обединеният комитет на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея съобщи за неуспешен пуск на ракети на Северна Корея. По данни на южнокорейските военни, Пхенян се е опитал да извърши изстрелване на неопределена ракета в района Синпхо в провинция Хамгьон-Намдо.
Типът на ракетата все още не е установен, но експертите не изключват, че може да става дума за балистичната ракета със средна дължина на полета KN-15. След опита за изстрелване японското правителство създаде кризисен щаб към канцеларията на премиера, а правителството на Южна Корея свика извънредно заседание на постоянния комитет към Съвета за национална сигурност.
Армията на Северна Корея ще нанесе мигновено безпощаден ядрен удар, ако дори и един американски снаряд падне върху територията й. Това предупреди в. „Нодон синмун“, официоза на Корейската трудова партия, предаде ТАСС. В материала се подчертава, че решението на САЩ да изпрати самолетоносача „Карл Винсън“ към Корейския полуостров нажежава до краен предел обстановката в региона.
При това, „Пхенян няма да наблюдава пасивно провокативните действия на САЩ“. „Нотон синмун“ предупреждава още, че „революционните въоръжени сили на КНДР разполагат с ефективни военни средства за сдържане, способни с един удар да превърнат в пепел“ този, който извърши агресия срещу страната.
Малко преди честването на 15 април на 105-ата годишнина от раждането на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, Тихоокеанското командване на американската армия изпрати към полуострова ударна група от кораби, начело със самолетоносача „Карл Винсън“.
По-рано днес вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в хода на визитата си в Южна Корея предупреди Пхенян, че той не трябва да подлага на съмнение решителността на американския президент Доналд Тръмп, напомняйки за скорошните действия на Вашингтон в Сирия.
Москва се надява САЩ да не предприемат едностранни действия по отношение на КНДР, както се случи в Сирия. Русия, уточни той, няма да приеме нито ядрено-ракетни авантюристични действия от страна на Пхенян, нито едностранни действия на международните играчи, заяви по-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров.

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024