СВЯТ

ИЗНЕНАДА! Руски военни кораби влязоха в южнокорейското пристанище Пусан!

ИЗНЕНАДА! Руски военни кораби влязоха в южнокорейското пристанище Пусан!

варяг1491888702_kreyser-i-avianosec

Руският гвардейски ракетен крайцер „Варяг“ пристигна в южнокорейското пристанище Пусан, съпровождан от ворския танкер „Печенга“, съобщи РИА „Новости“ във вторник (11 април).

По време на посещението руските моряци ще се срещнат със свои колеги в Република Корея, с кмета на Пусан и с генералния консул на Русия в града“, обясни говорителят на руския Тихоокеански флот Владимир Матвеев. Планира се и руските гости да разгледат забележителностите в Пусан и да играят приятелски мачове с корейските моряци в различни спортни дисциплини.Корабите на руските ВМФ ще останат в Пусан до 14 април, след което ще тръгнат на далечен океански поход, който ще продължи над два месеца. В рамките на похода ще бъдат извършени седем неофициални визити в пристанищата на чуждестранни държави.

Визитата на руските кораби идва в момент на изострени отношения между Република Корея и КНДР и съсредоточаването на мощна американска ескадра край полуострова.

Това е вторият заход на руски военни кораби в Пусан от началото на тази година. На 13-18 януари най-голямото пристанище на Корея бе посетено от  противолодъчния кораб „Адмирал Трибуц“ и морския танкер „Борис Бутом“, припомня рамблер.ру.

Необичайната руска „визита“ в района съвпада със засилващото се напрежение между Северна Корея и САЩ. По-рано днес Пхенян обеща, че ще отговори на „неразумното“ изпращане на американския самолетоносач „Карл Винсън“ и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров.

„Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза“, каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА, на която се позоваха АФП и БТА.

Пхенян е готов за война, а Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия„, допълни той, цитиран и от ТАСС.

По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ потвърди, че ударната група на самолетоносача „Карл Винсън“ се е запътила към Корейския полуостров.

Асошиейтед прес отбелязва, че в региона често биват изпращани военни кораби на САЩ за демонстриране на сила.

Президентът Доналд Тръмп неотдавна поиска от съветниците си да му изготвят цялата гама от варианти за оказване на натиск върху режима в Пхенян да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване. Той дори заплаши, че САЩ ще действат едностранно, ако Китай не вразуми буйната си съседна страна.

рУСКИ ДНЕВНИК, Дир БГ

http://dnes.dir.bg/news/voyna-severna-koreja-25585273?nt=4

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024