Европа

„Ислямска държава“ пое отговорност за снощния атентат в Париж! Меркел, Оланд и компания пак „шокирани и потресени“!

„Ислямска държава“ пое отговорност за снощния атентат в Париж! Меркел, Оланд и компания пак „шокирани и потресени“!

1492751021

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Париж.

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама в центъра на Париж снощи, е идентифициран, но името му няма да бъде разкрито, докато следователите не установят дали е имал съучастници, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран от Ройтерс и Новини.бг.

„Самоличността на нападателя е известна и беше проверена. Няма да го съобщя, тъй като следствените действия с внезапни проверки продължават. Следователите искат да знаят със сигурност дали той е имал съучастници“, каза Моленс пред журналисти. Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде съобщи, че животът на ранените полицаи вече е вън от опасност. През нощта полицията претърси дома на предполагаемия извършител в департамент Сен е Марн близо до Париж.

Мъжът е 39-годишен френски гражданин, собственик на автомобила, използван при атентата. През февруари 2005 г. той е бил осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. При процес в апелативна инстанция той се признал за виновен. През 2003 г., на първа инстанция, бил осъден на 20 години лишаване от свобода. Според полицейски документ, с който се сдобила агенция Асошиейтед прес, претърсеното жилище се намира в град Шели и е на семейството на Карим Шорфи – 39-годишен, с полицейско досие. Представители на полицията казали за АП, че главният заподозрян за вчерашното нападение е 39-годишен мъж от източно предградие на Париж.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствието си към жертвите и семействата им след стрелбата в Париж. Меркел изказа съболезнования на френския президент Франсоа Оланд, посочи в Туитър неин говорител, цитиран от АФП. По-рано германското външно министерство заяви в Туитър, че Германия твърдо и решително застава зад Франция след шокиращите новини от Париж.

Британският външен министър Борис Джонсън писа в Туитър, че е потресен от нападението и изказа съболезнования на близките на убития полицейски служител и ранените, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Шокиран е и президентът на САЩ Тръмп, който лаконично коментира „Това май няма край“!

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Napadatelyat-ot–quot-Shanz-Elize-quot–e-identifitsiran/125653/7/0

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024