Политика

Лидерът на ЕНП Жозеф Дол скочи срещу кабинета заради отменената наредба за мигрантите: Лоша новина срещу „практиките на ЕС“!

Лидерът на ЕНП Жозеф Дол скочи срещу кабинета заради отменената наредба за мигрантите: Лоша новина срещу „практиките на ЕС“!

zx620y348_2408975
Председателят на ЕНП критикува отмяната на Министерско постановление 208 за интеграция на чужденци с предоставено убежище и международна закрила у нас.
Наредбата беше отменена на извънредно заседание на Министерски съвет в петък вечерта.

В съобщение в Тwitter председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол определи решението на Министерския съвет като много лоша новина срещу практиките на Еворепейския съюз.

Дол изрази очакване президентът на републиката да реагира веднага.

„Очаквам незабавна реакция от президента на България“,  казва председателят на ЕНП.

Постановление 208 беше прието от кабинета „Борисов 2” през 2016 г. и беше остро критикувано от кметове на общини. То бе атакувано и от социалистите по време на предизборните кампания  за президентските и за парламентарните избори.

Наредбата се отменя с цел да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната, посочиха министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

На въпрос дали е имало искане от президента Румен Радев за отмяна на наредбата Узунов заяви: „Действията ни са напълно съгласувани с президента“.

Според мотивите на кабинета сегашната наредба не работи и е необходимо да се създадат нови правила, които да бъдат съгласувани между социалното и вътрешното министерство.

Работна група, включваща експерти от няколко министерства, ще подготви до 7 април нова наредба, която ще бъде внесена за одобрение в МС, допълниха двамата министри.

Dir.bg

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024