Европа

Орбан успя! ООН призова ЕС да не връща мигранти в Унгария – не водела политика в съответствие с межд. право!

Орбан успя! ООН призова ЕС да не връща мигранти в Унгария – не водела политика в съответствие с межд. право!

epa05676595 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for the European summit in Brussels, Belgium, 15 December 2016. EU leaders meet for a one-day summit which will mainly focus on the implementation of the EU-Turkey agreement on migration and the EU Internal Security Strategy. 27 leaders are scheduled to later meet informally for a dinner to discuss the Brexit process. EPA/JULIEN WARNAND

Европейските държави трябва да спрат да връщат търсещи убежище чужденци в Унгария заради влошаващите се условия в страната, особено за деца, и твърденията за тормоз, призова ООН. Ситуацията, свързана с настаняването на търсещи убежище и други мигранти отдавна е смятана за бедствена, но се влоши допълнително след като миналия месец страната въведе нов закон за систематично затваряне на търсещи убежище чужденци във временни центрове, съобщиха агенциите.

Филипо Гранди – върховен комисар на ООН за бежанците, каза, че прехвърлянето на хора трябва да бъде спряно „докато Унгария не приведе своята политика и практика в съответствие с европейското и международното право“.

Дъблинският регламент, който цели предотвратяване на подаването на молби за убежище в няколко държави, изисква търсещите убежище да бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са влезли, и това се отнася също за Швейцария и Норвегия.

Агенцията на ООН за бежанците многократно предупреждава, че използването на физически бариери и рестриктивни политики не дават в Унгария достъп до убежище, гарантирано от международното право.

Откакто новият унгарски закон влезе в сила на 28 март, всички новопристигнали, включително деца, са „задържани на границата в товарни контейнери, заобиколени от високи огради с бодлива тел, за целия период от обработка на документите им”, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците UNHCR, цитира БГНЕС.

Правителството съобщи, че 324 контейнера за настаняване са разположени на две отделни места, наречени „транзитни зони”, близо до оградата, която Унгария издигна през 2015 по протежение на 175-километровата си граница със Сърбия.

Унгария и преди систематично задържаше всички търсещи убежище, но преустанови тази практика през 2013 под натиска на Брюксел, ООН и Европейския съд.

БГНЕС, Български журнал, БНТ

http://news.bnt.bg/bg/a/oon-prizova-es-da-ne-vrshcha-migranti-v-ungariya-zaradi-loshite-usloviya

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024