ОБЩЕСТВО

Разрушават 110-годишна история, за да правят подземен паркинг! Багери бутат „Двойната къща на Митови“ в почивните дни!

Разрушават 110-годишна история, за да правят подземен паркинг! Багери бутат „Двойната къща на Митови“ в почивните дни!

багери48-167531-1_wide

Започна разрушаването на 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София. Багерите бутат сградата в първия от трите почивни дни и изпреварват подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата.

Разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка, съобщи бТВ.

Граждани планираха жива верига около „Двойната къща на Митови“ – къщата, намираща се на бул. Васил Левски номер 19. Причината за инициативата е, че от ноември 2016 г. тя е с отменен статут на паметник на културата, а бизнесменът Киро Японеца възнамерява да я събори и да построи подземен паркинг на нейно място.

Инициативата се организира във фейсбук, а организаторите се определят като „свободни граждани, необвързани с нито една политическа сила или организация“.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят. Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж? На 29.04.2017 от 18:00ч. заповядайте на бул. Васил Левски 19“, написаха те на страницата на събитието във фейсбук.

Гражданите също така са направили петиция, като подписите от нея са адресирани до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Мая Манолова, кмета на София Йорданка Фандъкова и общинския съвет на столицата.

Поставилите подписа си искат от властите незабавно да спират разрушаването на „Двойната къща“,  да се разследва кой освен министър Вежди Рашидов участва в решението за отмяна статута на тази къща, да подадат оставки всички, допринесли пряко или косвено към състоянието на този паметник на културата както и незабавно разследване сделката относно покупко-продажбата й, както и изготвяне от страна на Столична община на списък с всички къщи, паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според Закона за културно наследство.

Преди дни стана ясно, че  Вежди Рашидов е отменил статута на къщата – паметник на културата. Тя е построена преди 110 години, а сега е поставена пред събаряне, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут.

Архитект на къщата е Георги Тодоров, който я проектира за семейството си, на така наречения Рингов булевард в София (сега бул. Васил Левски), оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора.

През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите – до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях става пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

Оказва се, че бизнесменът има планове да събори къщата и на нейно място да построи подземен паркинг. Именно това му действие предизвика гнева на гражданите, които се обединяват в жива верига, за да избегнат събарянето на историческата ценност на София, която се планира да бъде съборена до дни.

OffNews, Би нюз

http://www.bnews.bg/article/225496-bageri_butat_dvoynata_kashta_na_mitovi_v_pochivnite_dni

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024