СВЯТ

Рекс Тилърсън за атаката в Сирия: Русия никога не е била под нашия прицел! Но… свалянето на Асад ни е приоритет!

Рекс Тилърсън за атаката в Сирия: Русия никога не е била под нашия прицел! Но… свалянето на Асад ни е приоритет!

ТИЛЪРСЪНee9b24f38b3af4ba1cc5a99b9ceebe2b_big

Победата над терористичната групировка и изкореняването на нейния самопровъзгласил се „халифат“ ще премахне заплахата не само за САЩ, но и „за стабилността на целия регион“, заявява ръководителят на американската дипломация в предаването Face The Nation на CBS. „Важно е нашите приоритети да останат ясни. И вярваме, че първият приоритет е поражението на Ислямска държава“, категоричен е Тилърсън.

 „Надяваме се, че Русия ще избере да играе конструктивна роля в подкрепа на прекратяването на огъня както чрез своите преговори в Астана, но и в Женева.

 В интервюто държавният секретар на САЩ заявява, че не се страхува от руско отмъщение след нападението на САЩ в петък сутринта на сирийската военновъздушна база: „В нито един момент от тези удари руснаците не са били цел: става въпрос за много точен удар, съвсем пропорционален и съвсем преднамерен в отговор на нападението с химическо оръжие. И Русия никога не е била под този прицел“, твърди той.

 Село Хан Шейхун в провинция Идлиб стана жертва на предполагаема атака с химическо оръжие във вторник, при която загинаха 87 цивилни, сред които 31 деца. Атаката, според САЩ и голяма част от международната общност, се приписва на сирийската армия.

 Русия настоява да се извърши независимо разследване, за да се установи с категоричност кой е нанесъл атаката с химическо оръжие. Руския и Иран защитиха режима на Асад и осъдиха атаката на САЩ като „акт на агресия срещу суверенна държава“.

Постоянният представител на САЩ в Организацията на обединените нации (ООН) Ники Хейли пък заяви в интервю, че смяната на режима в Сирия е един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в Сирия, предаде агенция Ройтерс.

Приоритетите за Вашингтон са победата над „Ислямска държава“, изтласкването на иранското влияние в Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад, каза Хейли в интервю за телевизионния канал CNN, което ще бъде излъчено в цялост в неделя.

„Не виждаме мирна Сирия, докато Асад е там“, заяви Ники Хейли. Изказването ѝ контрастира с нейното изявление от 30 март, няколко дни преди американските удари с крилати ракети срещу сирийска авиобаза, в което тя посочва, че „свалянето на Асад вече не е приоритет“ за САЩ.

Епицентър, Вести БГ

https://vesti.bg/sviat/amerika/svalianeto-na-bashar-asad-otnovo-e-prioritet-na-sasht-6067721

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024