Важно

Русия дава доказателства на ООН за химическата атака в Сирия! Отравянето – след удар по сграда с химическо оръжие на бунтовниците!

Русия дава доказателства на ООН за химическата атака в Сирия! Отравянето – след удар по сграда с химическо оръжие на бунтовниците!

кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6
Русия ще представи пред Съвета за сигурност на ООН доказателства, че предполагаемата химическа атака в Сирия всъщност е следствие от въздушен удар на сирийската правителствена авиация по сгради, в които бунтовниците са произвеждали химически оръжия. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

По думите му Русия ще представи в ООН огласени по-рано днес данни на руското министерство на отбраната, според които отровната субстанция, причинила на 4 април смъртта на голям брой хора, е изтекла от бунтовнически склад за химически оръжия, след като бил поразен от сирийската авиация.

Западът обвинява Дамаск, че използва химическо оръжие срещу бунтовниците, което режимът на Башар ал Асад отрича.

Вашингтон, Париж и Лондон са подготвили проекторезолюция на Съвета за сигурност, в която се заклеймява химическата атака в сирийската провинция Идлиб и се настоява за разследване.

Русия има право на вето, което досега винаги е налагала, за да блокира резолюции срещу Асад.

Песков потвърди днес, че въоръжените сили на Русия ще продължат своите „операции в подкрепа на антитерористичните операции на въоръжените сили на Сирия за освобождаването на страната“.

По-рано сирийски бунтовнически командир отхвърли твърдението на руското министерство на отбраната за химическата атака.

„Всички видяха самолета, докато пускаше бомби с газ„, каза Хасан Хадж Али, командир на бунтовническата група Свободна армия на Идлиб, предаде Ройтерс.

„Всички цивилни в района знаят, че тук няма военни позиции или места, в които да се произвеждат оръжия. Различните опозиционни фракции не са способни да произведат подобни субстанции“, заяви бунтовническият командир.

Иран днес осъди химическата атака, предлагайки помощ за пострадалите, предаде Ройтерс, като се позова на иранската агенция Тасним.

„Иран осъжда всякаква употреба на химически оръжия без значение кой ги е използвал и кои са жертвите„, заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гашеми.

„Готови сме да доведем пострадалите в Иран и да им помогнем“, каза той.

Dir.bg

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022