ОБЩЕСТВО

ТОТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ! Как се прави въвод във владение без съдебно нареждане! София, България, 21 век…

ТОТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ! Как се прави въвод във владение без съдебно нареждане! София, България, 21 век…

чси22-1-380x640

Във видеозаписи, появили се в мрежата преди дни, може да се види как частен съдебен изпълнител, придружен от охранители, които си е повикал, влиза на 2 април т.г. в частен имот в кв. „Хаджи Димитър“ в София без съдебно нареждане за това. А органите на реда му съдействат, без да искат от него да представи съдебно нареждане. Дали има или няма съдебно нареждане, те не се интересуват.

Този пример е пореден случай от станалия вече системен проблем с частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ в България – за ползване на права от нищожни актове, създавани от националните съдилища. Магистратите издават изпълнителни листове без мотиви в разпореждане (чл. 124, ал. 4 от Конституцията), без да е налице крайно решение на съда или съгласие за набедения за длъжник. Частните съдебни изпълнители се възползват от този факт и не се съобразяват със законите (единствено жилище, несеквестируем доход и т.н.) като изхвърлят хората от личните им жилища и унищожават предприятията им, а после продават имотите на далеч по-ниски цени от пазарните.

Въпреки сезирането на прокуратурата, няма никаква нейна намеса по случая с имота на ул. „Резбарска“ в кв. „Хаджи Димитър“ в София, в който ЧСИ Стоян Якимов влиза с помощта на няколко охранители и съдействието на полицията. Частните съдебни изпълнители се регулират само от Инспектората към Министерство на правосъдието, който според всички изпатили си от тяхната дейност ги прикрива, вместо да ги контролира.

Собственикът на имота Ивайло Илиев пита един от полицаите дали са проверили документите на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който идва да направи въвод във владение. Полицаят мълчи. След това Илиев пита частния съдебен изпълнител дали носи някакво съдебно нареждане. Якимов казва, че такива документи имало, но не представя никакво нареждане. Той държи на друго – пита дали вещите ще бъдат изнесени от имота. Илиев казва, че ще изнесат вещите, но нека първо ЧСИ да представи съдебна заповед за въвод във владение. Якимов се прави на разсеян. После няколко яки момчета, охранителите, които са поканени от частния съдебен изпълнител, почват да блъскат собственика на имота и хората, които са дошли да го подкрепят. Ивайло Илиев пита полицаите защо се подчиняват на едно частно лице, какъвто е частният събеден изпълнител, след като няма представено никакво съдебното нареждане за влизане във владение. Един от полицаите казва на Илиев, че полицията е получила писмо за съдействие на частния съдебен изпълнител. Друг, по-възрастен полицай, допълва, че полицията не е съд, за да иска от ЧСИ документ. „Вие трябва да защитавате правата и на обикновените граждани… – възмущава се Илиев. – А вие съдействате на престъпници…“

„Нашето служебно задължение е да съдействаме на частния съдебен изпълнител“ – казва друг полицай. И така и никой от служителите на реда не пита частния съдебен изпълнител Стоян Якимов къде е заповедта, съдебното нареждане, по силата на което той може да влезе в частния имот на Ивайло Илиев. На поредния опит на Илиев да призове полицаите да кажат на Якимов да покаже заповед какво му е разпоредил съдът, полицаите казват, че не били страна по спора. Те си знаят едно, че трябва да съдействат на частния съдебен изпълнител. Пък има ли той съдебно нареждане да влезе в този имот, няма ли, за тях това явно няма значение.

Във втория видеозапис се вижда как полицаите стоят и гледат, докато няколко яки момчета, охранителите, поканени от частния съдебен изпълнител, събарят оградата на имота и влизат вътре.

Тази скандална ситуация, при която частен съдебен изпълнител може да влезе във владение на имот без съдебно нареждане, е предшествана всъщност от много писма, сигнали и пр. до различни български и европейски институции, включително накрая и до предидента, в които писма и сигнали се описва подробно защо и как се случват беззакония в т.нар. Запоредно производство по ГПК, описва се произволът на частните съдебни изпълнители, който е възможен и поради бездействието или пък с мълчаливото съучастие на съдебна власт и прокуратура.

23

Въпреки всички сигнали, писма, протести и пр., които изпатили си от произвола на частните съдебни изпълнители и беззаконието в Заповедното производство граждани са изпратили до институциите, те нямат никаква защита от тях. Частен съдебен изпълнител влиза във владение на имот без никакво съдебно нареждане, с помощта на няколко яки момчета и на служителите на реда. На полицаи, които или нямат необходимата все пак за служители на реда правна грамотност, или са свикнали да не мислят много-много, или пък не им пука, че това, за което помагат да се случи, е беззаконие и самоуправство.

Част от изпратените писма и сигнали до институциите, информация от протести и пресконференции, могат да се видят тук, тук туктук и тук.

Както и по-долу.

Сигнал до Председателя на Европейската комисия за системни закононарушения относно прилагането на европейското право от българските национални съдилища, 23.03.2017 г. Сигналът е изпратен и до президента на Р. България, Министерски съвет, Главния прокурор, Висшия съдебен съвет, Националния омбудсман, председателя на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители и др. – A Signal systematic violation of EU law in Bulgaria

Писмо на Софийска градска прокуратура – Звено „Антикорупция“ до Висшия съдебен съвет, 27.07.2016 г. – ПИСМО ДО ВСС

Писмо на СГС – Звено „Антикорупция“ до Председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители, 27.07.2016 г. –ПИСМО ДО КЧСИ

Искане до председателя на СГС, министъра на правосъдието, министъра на финансите, чрез председателя на Камарата на ЧСИ Георги Дичев до ЧСИ Стоян Якимов и ЧСИ Мария Цачева, 28.03.2017 г. Искането е изпратено с копие до други български и европейски институции. A_Letter to EC_BG institutions

http://www.eurochicago.com/2017/04/vavod-vav-vladenie/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024