Икономика

ШОК! България заплашена с глоба от 200 млн. евро заради Сашо Дончев! Шефът на „Овергаз“ пуснал сигнал в Европейската комисия!

ШОК! България заплашена с глоба от 200 млн. евро заради Сашо Дончев! Шефът на „Овергаз“ пуснал сигнал в Европейската комисия!

ДОНЧЕВ69857_660_370.jpg.pagespeed.ce.BsOYWxfMlz

Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз“, е подал сигнал в Европейскатат комисия срещу „Български енергиен холдинсг“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, което може да донесе санкция от 200 милиона евро. Агенция БГНЕС разполага със сигнал, подаден до министър-председателя, председателя на парламента, министъра на външните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор.

Документът, с който агенция БГНЕС разполага, е изпратен на адресатите си на 16 януари 2017 г. Въпросът е защо държавните институции досега не са взели никакво отношение към него.

В подадения до държавните институции сигнал се казва:

„В Европейската комисия срещу „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД е образувано дело СОМР/В-1/АТ.39849-ВЕН Gas по сигнал на Сашо Дончев – Изпълнителен директор на „Овергаз Инк“ АД за злоупотреба с господстващо положение. В сигнала е посочено, че е налице отказан достъп до капацитет на входно-изходни точки и ПГХ „Чирен“.

Така образуваното дело създава рискове за доставките на природен газ и дестабилизиране на газовия пазар в страната, както и застрашава финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества, по отношение на които е образувана посочената по-горе процедура.

Делото би следвало да приключи в началото на 2017 г. с осъдителна присъда, налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро.“

Заключението на подателя на сигнала до българските политици е, че :“Съобразно изложеното до момента би могло да се направи извод, че с действията си Сашо Дончев създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ – „Булгартрансгаз“ ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор – „Булгартрансгаз“ ЕАД, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ.“

По този начин изпълнителния директор на „Овергаз Инк“ АД умишлено цели да създаде затруднения на изпълнителната власт и в частност на Министерство на енергетиката – изпълнител на правителствената програма в областта на природния газ и принципал на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, собственик на двете дружества.“

 Канал 3

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024