ИНЦИДЕНТИ

ЖЕГА! Руски изтребител и американски разузнавателен самолет се разминаха „на косъм“ от сблъсък над Черно море!

ЖЕГА! Руски изтребител и американски разузнавателен самолет се разминаха „на косъм“ от сблъсък над Черно море!

СУ655-402-su-27

 

Руски изтребител и американски разузнавателен самолет са се разминали за малко от сблъсък над Черно море.

Су-27 е прелетял на около 7 метра разузнавателната машина P-8A „Посейдон”, която е провеждала рутинни операции в международното въздушно пространство, според капитан Памела Кунце, говорител на американските военноморски сили в Европа. Инцидентът е станал на 9 май.

Руски разузнавателен кораб стигна до бреговете на САЩ

НАТО прави „Морски щит“ в Черно море

„Самолетите и корабите на САЩ редовно се разминават с руски кораби и самолети в международни води и повечето срещи са безопасни и професионални”, посочи Кунце.

Според нея разстоянието е само една от многото променливи, които се вземат предвид при определянето на това, кое е безопасно и професионално.

От руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за инцидента. Според тяхната версия изтребител Су-30 е прихванал американски разузнавателен самолет.

Изтребителят е бил вдигнат под тревога, след като щатската машина е била засечена да се приближава към държавната граница на Русия.

„Руският изтребител извърши поздравителна маневра, след което американският шпионски самолет промени траекторията на полета си в посока далеч от границата на Русия. Су-30 се завърна благополучно у дома на летището”, посочват от руското министерство на отбраната.

Междувременно над 700 военнослужещи от Румъния, Великобритания и САЩ започнаха 4-дневни учения в румънски териториални води, които ще продължат до 15 май. Това съобщи Радио Румъния, цитирано от Нюз Фронт.

Румънската фрегата Regele Ferdinand («Крал Фердинанд»), морските миночистачи Lt. Dimitrie Nicolescu («Лейтенант Димитрие Николеску») и Lupu Dinescu («Лупу Динеску») заедно с американския самолетоносач USS Oscar Austin («Оскар Остин») ще проведат маневри за борба с подводници и срещу заплаха от сушата.

Планирани са още бойни противовъздушни учения. В ролята на неприятел ще са два самолета МиГ-21 «Лансер» от ВВС на Румъния и два изтребителя Typhoon на британските ВВС.

Целта на ученията са повишаване нивото на подготовка на екипажите на корабите-участници и укрепване на способността за взаимодействие между страните от НАТО, участващи в маневрите, а също между различните категории сили на страните-участнички.

Есминецът «Оскар Остин» от клас Arleigh Burke е снабден с ракетни установки  Tomahawk, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км.

Вести БГ, Нюз Фронт

https://vesti.bg/sviat/ruski-iztrebitel-i-amerikanski-samolet-nad-cherno-more-6069039

More in ИНЦИДЕНТИ

171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024