Политика

ГЕРБ и Патриотите се разбраха! Ето кой какви министерства ще получи в кабинета „Борисов 3“!

ГЕРБ и Патриотите се разбраха! Ето кой какви министерства ще получи в кабинета „Борисов 3“!

1492078371-img-2710jpg
ГЕРБ и Обединените патриоти са се договорили късно в събота кой какви министерства ще получи в кабинета „Борисов 3“, съобщава „Стандарт“. Разпределението ще залегне в анекс към коалиционното споразумение. Според постигнатата договорка Патриотите получават министерствата на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма.
Един от четиримата вицепремиери също ще бъде техен представител. „Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП“, коментират източници от партията на Бойко Борисов. Имената на конкретните министри предстои да бъдат окончателно одобрени и съгласувани.
Изненадата е, че от квотата на Патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета „Костов“, когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов.
За икономиката фаворит е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на „Атака“. Очаквано военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В крайна сметка Патриотите няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации.
Трети мандат като културен министър ще подкара Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета. „Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет – ще останат на постовете си“, допълниха запознати с коалиционните преговори.

http://www.blitz.bg/politika/gerb-i-patriotite-se-razbrakha-eto-koy-kakvi-ministerstva-shche-poluchi-v-kabineta-borisov-3_news508955.html

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024