Ïðåçèäåíò Óêðàèíû Ïåòð Ïîðîøåíêî íà ïðåññ-êîíôåðåíöèè ïî ñëó÷àþ Äíÿ Åâðîïû è ïðåäîñòàâëåíèÿ Óêðàèíå áåçâèçîâîãî ðåæèìà ñ ÅÑ, â Êèåâå, 14 ìàÿ 2017 ã. Ôîòî Ëàçàðåíêî Íèêîëàé / POOL / ÓÍÈÀÍ

Ïðåçèäåíò Óêðàèíû Ïåòð Ïîðîøåíêî íà ïðåññ-êîíôåðåíöèè ïî ñëó÷àþ Äíÿ Åâðîïû è ïðåäîñòàâëåíèÿ Óêðàèíå áåçâèçîâîãî ðåæèìà ñ ÅÑ, â Êèåâå, 14 ìàÿ 2017 ã. Ôîòî Ëàçàðåíêî Íèêîëàé / POOL / ÓÍÈÀÍ

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи въвеждането на безвизов режим с ЕС като решителна крачка за откъсване на страната от руското влияние, съобщават украинските медии.
По думите му, вече само луд човек може да смята Украйна за част от „руския свят“.

ОТ ФОРУМА:

Само лудите си мислят , че съществува такава държава . Определени части на тази държава казаха голямо НЕ на украинските фашисти. Случайно се оказа, че са населени от етнически руснаци. И те не са съгласни малоумни уроди и подпалвачи на хора да ги управляват!

По-рано той заяви, че с визовата либерализация Украйна окончателно се е развела с Москва.

„Най-после Украйна излезе от групата на т. нар..постсъветски държави, които в Русия пренебрежително наричат „близката чужбина“… Сега само лудите могат да смятат Украйна за част от т. нар. руски свят.“ – каза днес на пресконференция Петро Порошенко.

Той заяви също, че президентът на Русия Владимир Путин не смята да изпълнява договореностите от Минск по деескалацията на конфликта в Източна Украйна..

Същевременно той посочи, че тези договорености помагат на Украйна да търси съдебна отговорност за престъпленията, свързани с конфликта.

„Използваме всички инструменти, с които разполагаме. Но Минските споразумения станаха основа за решението на Съвета за сигурност на ООН.
Санкциите срещу Путин се прилагат заради неизпълнението на договореностите от Минск.
Не можем да постигнем мира, който искам повече от всичко, именно заради това, че Путин нито иска да изпълнява Минските споразумения, нито смята да го направи. Но те позволяват да покажем на света кой е виновен. Позволяват ни да се явим пред съда и да търсим отговорност от престъпниците, включително на международното поле. Минските споразумения дават възможност, в рамките на международното право, Русия да плати цената за това, че нарушава договореностите.“ – коментира украинският президент.

„Можем да променяме формата – да привлечем (към Нормандския формат – б.р.) Великобритания, Полша или САЩ, това не е съществено… Знаете ли каква е разликата днес между ситуацията у нас и трагедията в Осетия и Абхазия, трагедията при нахлуването на руските войски в Приднестровието, в Сирия или на други места? Разликата е в това, че под Минските споразумения стои подписът на Путин.“ – подчерта Порошенко.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/poroshenko-veche-samo-ludite-prichislyavat-ukrayna-kam-ruskiya-svyat.html