Политика

Путин идва на 3 март у нас за честванията на 140 г. от Освобождението на България – има покана и уверение!

Путин идва на 3 март у нас за честванията на 140 г. от Освобождението на България – има покана и уверение!

Шипка618x346

Заместник-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер Деница Златева съобщи, че следващата година отбелязваме 140 г. от Освобождението на България, което може да даде нов импулс в международните отношенията. „Има покана и уверение, че на честванията ще присъства и руският президент Владимир Путин.“ Това обяви зам.-председателят на БСП и служебен вицепремиер Деница Златева по БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. И добави, че „Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм”.

Приоритетът – миграция и сигурност, свързан с българското председателство на ЕС, е изключително важен за България. Очаква се да се случат важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище – Дъблинското споразумение. Тя обясни кои са основните приоритети на Българското председателство. Другият приоритет е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката, заетостта.

Като такъв е изведена и защитата на онеправданите, на социално слабите. Енергийният съюз е друг приоритет: „Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”- посочи Златева. Петият важен приоритет е ролята на Европейския съюз на глобалната, световната сцена. „Ние обаче трябва да изработим и нашите национални приоритети”, посочи тя и допълни, че трябва да се обърне внимание на теми като: Западните Балкани, кохезионната политика, изравняване на стандартите на икономическото и социалното развитие на отделни региони и на самите държави в съюза.

Според зам.-председателя на БСП дебатът за приоритетите на държавата ни не може да бъде само в рамките на ресорните министерства, но и в парламента, както и да има публични дебати. „Важно е да покажем, че сме готови за председателството и да изградим доверие към нас”, обясни Златева.

По повод Западните Балкани, Деница Златева обясни също, че ние държим много на договора за добросъседство с Македония. „Той засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда”, обясни тя и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан. Тя предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Denitsa-Zlateva–Putin-idva-na-3-mart-u-nas-za-chestvaniyata-na-140-g–ot-Osvobozhdenieto-na-Balgariya/128507/2/0

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024