Политика

Радев отиде в Панагюрище и заговори за въстание, луди глави и нова България! (СНИМКИ)

Радев отиде в Панагюрище и заговори за въстание, луди глави и нова България! (СНИМКИ)

1493661093-sistemen-bufer-34
Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си словото по случай 141 години от Априлското въстание в Панагюрище.
На централния площад „20 април“ присъстваха още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици и висши военни.
„След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България“, посочи президентът.
Мъчениците на свободата са нашите благородници. Но вместо замъци ни завещаха костници.

Това заяви президентът Румен Радев на честването в Панагюрище послучай 141 годишнина от Априлското въстание.

Българската пролет от 1876 г. ще трае само няколко дни, но тя ще промени съдбата на България завинаги, заяви държавният глава.

1493661093-sistemen-bufer-32

„След Априлското въстание не остават паметници на военни победи. Остават костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата. Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече „въстание на поети“. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България. Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали. Но никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата“, каза в словото си Румен Радев.

„Те са нашите благородници, които вместо замъци, ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание с Кървавото писмо, с Хвърковатата чета, с народната Княгиня, е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха съвестта на Европа и Русия. „Записките“ на Захари Стоянов са нашият епос, мъчениците му са нашите народни икони“, продължи президентът Радев.

„Поклон пред всички тях, защото техният патриотизъм – безсребърен, жертвен и просветлен е еталон за всяка епоха, особено днес. Поклон и вечна памет на героите от април 1876! да живее България!“, завърши словото си държавният глава.

 

Високият емоционален градус на площада създаде кметът на Панагюрище, който произнесе вълнуващо слово.

 

Никола Белишки поздрави множеството с „Христос Воскресе!“ И продължи: „Христо воскресе, за да ни покаже, че нашият живот е свобода!“

„Жалка е дискусията имало ли е родство. Жалка е дискусията подарена ли ни е свободата от Изток или е благословена от Запад“, каза още в  емоционалната си реч кметът.

Епицентър, БЛИЦ

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-v-Panagyurishte–/126428/2/0

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024