Политика

Радев поздрави Путин с Деня на Победата и отдаде почит на руските герои, спасили света от нацизма!

Радев поздрави Путин с Деня на Победата и отдаде почит на руските герои, спасили света от нацизма!

rumen-radev-4
Държавният глава Румен Радев поздрави днес президента на Руската Федерация Владимир Путин по повод Деня на Победата – 9 май. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Приемете моите поздравления и благопожелания до Вас и до руския народ по случай Деня на Победата – 9 май. Трудно можем да си представим, как би изглеждал днес нашият свят без историческата победа преди 72 години, постигната с решителния принос на смелите мъже и жени, жертвали живота си за освобождението на света от нацизма“, заявява президентът Румен Радев. В писмото си до руския президент Владимир Путин, българският държавен глава изразява и пожеланията си за благополучие и просперитет на гражданите на Русия.
Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин, предаде Агенция „Фокус“. Радев посочи, че е пред Паметника на Незнайния воин, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма. „Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни“, заяви Радев. По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса. „Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа“, допълни държавният глава.
След това по повод Деня на Европа – 9 май пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония бе издигнато знамето на ЕС,. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра за българското председателство на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на външните работи Екатерина Захариева.

http://www.blitz.bg/obshtestvo/rumen-radev-pozdravi-putin-s-denya-na-pobedata-i-otdade-pochit-na-ruskite-geroi-spasili-sveta-ot-natsizma_news511180.html

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024