Русия

САЩ: Русия ни постави в шах и мат на Арктика! Те разполагат с всички фигури на масата, а ние имаме пешка!

САЩ: Русия ни постави в шах и мат на Арктика! Те разполагат с всички фигури на масата, а ние имаме пешка!

028

Ако сравните съревнованието за Арктика с шахматна дъска, то Русия в момента разполага с всичките си фигури, докато на Съединените щати им е останала само пешка и един топ, може би. Това заяви командирът на бреговата охрана на САЩ Пол Зукунфт, като подчерта, че Москва още в началото на играта е поставила Вашингтон в „шах и мат“, съобщи Ино.TV в четвъртък (4 май).

Командирът на бреговата охрана на САЩ Пол Зукунфт предупреди, че Русия силно превъзхожда Съединените щати в Арктика, писа Foreign Policy. Той също съобщи, че, докато Америка се шляе, Русия изгражда „огромно военно-промишлено присъствие“. По негови думи, Русия казва: „Аз бях първа тук, ще трябва цяло поколение да си играе на гоненица с мен, за да ме настигне„, сподели Зукунфт пред Центъра за стратегически и международни изследвания. „Те направиха стратегическо заявление“, допълни командирът.Ако вземем например ледоразбивачите, които могат да подсигурят достъп до морските пътища, както за търговски, така и за военни кораби, то Русия има 40 броя, а САЩ разполага само с 2 – и само един от тях реално има достъп до Арктика, писаха от изданието.

Междувременно оттеглянето от Северния ледовит океан отваря достъп до богати запаси от природни ресурси, а страни като Русия и Китай „алчно“ гледат към тях, писа изданието. Смята се, че в региона се намират 30% от световните запаси от газ, 13% от нефта, както и минерали на стойност $1 трилион.

Зукунфт също изрази загриженост по повод това, че, в случай че ситуацията на Корейския полуостров излезе извън контрол, то Русия ще има преднина пред САЩ.

„Те разполагат с всички фигури на масата, а ние имаме пешка и, може би, топ, – каза американският командир. – Ако се вгледате в тази арктическа игра, то още в самото начало те ни бяха поставили в шах и мат“.

Руски дневник

Русия

More in Русия

bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024