Политика

Любов от пръв поглед! Борисов: „Това ми е трети президент на Франция, с който работя!“… Ето кога Макрон идва у нас!

Любов от пръв поглед! Борисов: „Това ми е трети президент на Франция, с който работя!“… Ето кога Макрон идва у нас!

МАКРОН-БАЦЕ1496742347-mg-0769
Един час продължи срещата на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон. Двамата се срещнаха в Елисейския дворец в Париж.

Това ми е трети президент на Франция, с който работя. Познавам Макрон, още когато беше финансов министър. Оптимист съм след срещата с него. Много оптимистичен и слънчев човек е той. Това каза пред журналисти след срещата си с френския президент Еманюел Макрон българският премиер Бойко Борисов. „България има рядък шанс и с предстоящото председателство, и с това, което сме постигнали като авторитет, действително да атакуваме чакалнята на еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, изключване на Европа на две скорости.
Дано Макрон тегли Европа напред с младостта и енергичността си, заяви  Бойко Борисов броени минути след срещата си с френския президент в Елисейския дворец.

Той каза, че с Макрон са разговаряли за влизането на страната ни в „чакалнята“ на Еврозоната и за приемането ни в Шенген. Борисов подчерта, че Франция отчита усилията за охрана на външата граница на ЕС. Правят впечатленията и за реформите, които се предприемат.
„С новия президент изградихме едно добро начало за сътрудничество. Надяваме се с неговата младост и енергичност да тегли Европа напред и да не забравя периферията“, каза още Борисов и заяви, че поне България не е на две скорости, а върви успоредно с ЕС.

През август президентът Макрон ще посети България, съобщи Борисов на обща пресконференция след срещата. Той обяви, че двамата ще се разходят по сухопътната и по морската граница, за да види гостът как се охранява външната граница на ЕС.

„Макрон каза, че и утре може да дойде в България. Но преценихме, че е по-добре това да стане август месец, защото тогава ще може да види и границата, и морето, и красотите на България. Той обича България и иска да бъде деен. Това е добре за нас“, каза още Бойко Борисов.

„Ще види как охраняваме и сухопътните и черноморските граници. Считам, че направихме добър разговор по основни теми в ЕС. Еврозоната е важна за България. Поздравих президента и за предстоящата победа. В същото време по темата и за работните визи, и за социалните политики, имаме основание да решим този проблем. Отчитат се усилията по финансовата дисциплина, реформите, които сме направили“, заяви Борисов.

Блиц, Епицентър, Нюз БГ

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024