Политика

Радев: Незабавно да се стартира проектът за нов изтребител, а не за самолети втора ръка! Публикувам стенограмите за КТБ веднага!

Радев: Незабавно да се стартира проектът за нов изтребител, а не за самолети втора ръка! Публикувам стенограмите за КТБ веднага!

РАДЕВ-ХЕК1497020967

 

Огромна загуба за нас. Обаятелен човек и офицер. Всички скърбим.

 

Така президентът Румен Радев, самият той военен летец, коментира в интервю по БТВ гибелта на командира на екипажа на вертолет „AS „Пантер“ – 565 MB“ капитан Георги Анастасов по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ по-рано днес.
„Хеликоптерът изпълнява задача – стрелба по далечна цел. Пада близо до фрегатата „Дръзки“. Ведната тръгва спасителен катер“, разказа държавният глава.

Запитан какви биха могли да са причините за трагичния инцидент, Румен Радев отвърна: „Каквато и да бъде причината, със сигурност знам, че екипажът има нальот с три – четири пъти по-малко от стандартите в НАТО. Многократно и като командир на ВВС алармирах, че летим опасно малко. Причините за инцидента не са ясни, но това е потенциалната опасност!

 

„Изпитвам състрадание и гняв“, не скри емоциите си държавният глава. Но въпреки че армията ни остана малка, ние все още се туткаме и не можем да осигурим пълноценна организация, посочи той.

 

Водещият Антон Хекимян му припомни заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по въпросите на отбраната.

„Доволен съм, че на КСНС постигнахме консенсус. До 20 юни трябва да има доклад за това как наличните средства да бъдат използвани най-добре“, отговори президентът.

 

Радев призова повече да не се отлага и незабавно да стартира проектът за купуване на нов изтребител, „заради тези момчета и техните семейства“.Президентът посочи, че лобисти искат държавата да замени старите МиГ-ове с още по-стари F16 и наричат това „модернизация“.

 

Радев показа, че е огорчен от това, че военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов изтегли доклада за армията, написан от служебното правителство. В него се казваше, че въоръжените сили не могат да изпълняват задачите си по отбраната на страната.

 

„Няма сметка да изтегляме едни папки, да изтегляме доклади, за да можем да ги порозовим. Днес те станаха червени“, каза Румен Радев.

 

„Нека бъдем точни. Армията може само частично да изпълнява задачите си. Но не можем до безкрай да отлагаме решението на проблемите“, посочи Румен Радев.

Пари за самолети и кораби или за хора, коя е царицата на войската – напомни изказване на премиера Борисов по темата Хекимян.

 

„Нека не се връщаме в Първата световна война! Да извикаме, ако трябва и кавалерията. Видовете въоръжени сили не могат един без друг!“, бе категоричен Румен Радев.

 

На въпроса дали като командир във ВВС е губил човек, ген. Радев отвърна: „Не. Никога не съм губил човек!“

Относно КТБ той заяви: „Това са едни митични стенограми – няма такава информация, но минаха изборите, минаха консултациите, моето решение за първата стенограма от 29 юни, явната стенограма ще бъде качена. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ.
Буквално след минути тя ще бъде качена на сайта на президентството.
Публикуването на тази стенограма ще бъде тест за нашето общество дали заслужаваме прозрачност“. „Ще бъде жалко да почнат безкрайни препирни кой какво е казал и защо. Истината трябва се фокусира в съда. Искам да вярвам, че ще има виновни по казуса с КТБ, дано да има, все пак трябва да имаме доверие в българския съд.

Казваме – няма корупция в страната, но има корупция. Трябва да има единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, при нас няма такъв. Има всякакви служби, звена, службички, но не и това“, каза още президентът

https://www.blitz.bg/politika/prezidentt-opovesti-senzatsionna-novina-za-ktb-i-skochi-na-samozabraviliya-se-panov-ne-mozhe-da-mi-postavya-zadachi-obnovena_news520011.html

 

Епицентър, Блиц

 

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024